Akkermans nieuwe rector van Europacollege

Prof. dr. P.W.C. Akkermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, wordt rector van het Europacollege in Brugge. Zijn benoeming is nog niet bekendgemaakt, maar een ingewijde bevestigt dat de Administratieve Raad van het College hem gisteren uit zes kandidaten heeft gekozen. Akkermans volgt Otto von der Gablentz op, voormalig Duits ambassadeur in Den Haag, die met pensioen gaat. Akkermans (57) was tot voor kort rector van de Erasmus Universiteit.

Het Europacollege, dat in 1949 werd opgericht, is een van de belangrijkste post-academische opleidingen in Europa. Het stoomt net-afgestudeerde juristen, economen, politicologen en bestuurskundigen klaar voor banen bij Europese instellingen en, steeds vaker, in het bedrijfsleven. Gerenommeerde academici uit de EU doceren er in Frans en Engels. De campus in Brugge heeft een dépendance in het Poolse Natolin.

Voormalig Belgisch premier Jean-Luc Dehaene is voorzitter van de Administratieve Raad van het College. Voor hem vervulde Jacques Delors, ex-voorzitter van de Europese Commissie, die post. De ambities van het College overstijgen soms het budget, maar naar verluidt boorde Von der Gablentz met zijn internationale contacten de afgelopen vijf jaar nieuwe fondsen aan. Voor zijn opvolging zocht het College iemand met een ,,zwaarder academisch profiel''.

Akkermans voldeed beter aan dat profiel dan de andere sollicitanten. Onder hen waren de vice-rector van de universiteit van Leuven en een hoge functionaris bij Time Warner. Akkermans staat bekend als een gedegen, weinig omstreden bestuurder.

De laatste jaren baarde hij nog het meest opzien met kritische uitlatingen over Nederland als `één-partijstaat' en over de monarchie, die hij onder andere ,,slecht vond passen bij de Europese eenwording''.

    • Caroline de Gruyter