Aangifte commissarissen WOL

Advocaat G. Spong bereidt een aangifte voor tegen commissarissen van internetaanbieder World Online. Dat heeft hij vanochtend verklaard.

De advocaat verdenkt de bestuurders van World Online onder meer van het schenden van zogeheten lock-up-regelingen. Een lock-up is een tijdelijk verbod op het verkopen van aandelen. Gisteren werd duidelijk dat de commissarissen vooralsnog geen verdachten zijn in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie heeft ingesteld naar de gang van zaken rond de beursgang van World Online op 17 maart.

Volgens Spong is het niet onwaarschijnlijk dat het Openbaar Ministerie binnenkort besluit om de commissarissen alsnog op de lijst van verdachten te zetten. ,,Elke dag kunnen er nieuwe verdachten komen en gaan'', aldus de advocaat die enkele duizenden gedupeerde beleggers vertegenwoordigt in een civiele rechtszaak. Spong zegt de aangifte voor te bereiden, maar kan nog niet zeggen wanneer hij aangifte zal doen.

Verdenkingen tegen de commissarissen vloeien voort uit een civiele rechtszaak die is aangespannen door R. Imhof van CMS Derks Star Busmann Hanotiau, een advocaat die prominenten vertegenwoordigt die zijn gedupeerd in het zogeheten friends & family programma van World Online. Imhof zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat commissarissen rond de beursgang hebben gehandeld via vennootschappen die zij controleerden. Ook Imhof overweegt een strafklacht nu de commissarissen door Justitie niet zijn aangemerkt als verdachte. Hij tekent daarbij aan dat de commissarissen in de definitieve versie van het prospectus formeel niet aan een verkoopverbod gebonden waren. Wel acht hij het denkbaar dat zij bij een eventuele aandelenverkoop met voorkennis hebben gehandeld, omdat zij op de hoogte waren van informatie die niet in het prospectus stond.

Ook de bij de beursgang betrokken zakenbanken ABN Amro en Goldman Sachs behoren niet tot de verdachten. Wel heeft Jusitie ABN Amro gisteren gesommeerd stukken te overhandigen. Dat heeft ABN Amro vanmorgen bevestigd. Behalve bij ABN Amro, World Online-aandeelhouder Reggeborgh, World Online zelf en World Online-oprichter N. Brink heeft Justitie naar verluidt ook documenten opgeëist bij Granaria, een investeringsbedrijf van commissaris J. Wyler. Brink liet vanochtend weten dat ze op eigen initiatief stukken heeft aangeleverd ,,om het onderzoek te versnellen''.

DOSSIER WORLD ONLINEwww.nrc.nl/economie