Zwerftocht van giraffes

Veertig dagen zwierven ze per vrachtschip over zee: 22 giraffes en drie witte neushoorns uit Zuid-Afrika, bestemd voor dierentuinen in Europa. Gisteren keerden ze terug in de haven van vertrek, Durban, nadat de Spanje de dieren de toegang had geweigerd uit vrees voor besmetting met mond- en klauwzeer. Zuid-Afrika is getroffen door de ergste uitbarsting ooit van de veeziekte.

Op 5 oktober vertrokken 24 giraffes en drie neushoorns met bestemming Valencia via de Atlantische Oceaan. Vier weken daarvoor was in de provincie KwaZulu/Natal, waar Durban ligt, mond- en klauwzeer uitgebroken. Bij aankomst in Spanje verbood de veterinaire dienst het wild de toegang omdat men niet zeker was dat de dieren ziektevrij waren. Dat de beesten vooraf waren gekeurd èn voor vertrek in quarantaine waren geplaatst kon de Spanjaarden niet vermurwen. Het konvooi moest terug. In Malta werden de dieren overgeladen in een ander schip dat via het Suez-kanaal en de Indische Oceaan weer naar Zuid-Afrika voer. Op de terugweg stierven twee giraffes. Wie voor de kosten, geschat op 600.000 dollar, moet opdraaien is nog niet bekend. Jeff Richmond, eigenaar van Global Wildlife Logistics dat het transport had geregeld, reageerde gisteren laconiek. ,,Ik denk niet dat er andere giraffes zijn die om het hele Afrikaanse continent zijn gevaren.'' De dieren zijn met vrachtwagens teruggebracht naar een wildpark ten noorden van Johannesburg.