Verzet tegen theaterdirecteur

De Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg te Den Haag heeft gisteren Oscar Wibaut (44) met onmiddellijke ingang benoemd tot directeur. Volgens de ondernemingsraad (OR) gebeurt dit echter zeer tegen de zin van het personeel. De OR zegt dat Wibaut in zijn jaren als plaatsvervangend directeur en hoofd programmering `het vertrouwen van het personeel niet heeft weten te winnen.' Zo'n tachtig procent van de werknemers zou tegen de benoeming zijn. Volgens Theo Mounier, voorzitter van de OR beschikt de nieuwe directeur niet over de vereiste sociale vaardigheden voor deze functie. ,,De Schouwburg is verzelfstandigd en gaat een moeilijke periode tegemoet. Daarin hebben we een goede bestuurder nodig.'' Vanmorgen presenteerde de Raad van Toezicht de nieuwe directeur aan de werknemers, maar de meesten waren van plan deze bijeenkomst te boycotten. Wibaut en de Raad van Toezicht waren niet bereikbaar voor commentaar. Wibaut volgt Hans van Westreenen op, die sinds 1988 directeur was. Onder zijn hoede zijn de verzelfstandiging en de renovatie van de schouwburg afgerond. Van Westreenen blijft achter de schermen actief.