Vergelding na dood van vier Israëliërs

Na de dood van vier Israëliërs, twee soldaten en twee burgers, in Palestijnse hinderlagen op wegen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, heeft het Israëlische leger gisteren de Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever opnieuw met blokkades van elkaar afgesloten. Verdere vergeldingsmaatregelen worden overwogen.

Er vielen gisteren ook vier Palestijnse doden. In totaal zijn nu meer dan 210 doden gevallen, in overgrote meerderheid Palestijnen, sinds de huidige opstand op 28 september begon.

De afsluiting, die na het bestandsakkoord van Sharm el-Sheikh half oktober was opgeheven, zal stringenter zijn dan in het verleden, aldus generaal-majoor Yitzhak Eitan, commandant van de Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever. Alleen voertuigen met voedsel, medicijnen of humanitaire hulp zullen nog worden doorgelaten, zei hij. Daarnaast blijft de meer een maand geleden afgekondigde blokkade van het hele Palestijnse gebied van Israël van kracht. Dat betekent dat dat de 120.000 Palestijnen die gewoonlijk elke dag in Israël komen werken, van hun werk zijn afgesneden.

Israëlische commentatoren spreken vanmorgen van een Palestijnse uitputtingsoorlog tegen IsraËl. Minister Benjamin Ben Eliezer, die het premierschap waarnam zolang premier Barak in de VS was, zei gisteren dat de Palestijnen een nieuwe strategie volgen: ,,de oorlog van de wegen''. Hij waarschuwde dat ,,als het ons slecht vergaat, met name op de wegen, het de Palestijnen nog veel slechter zal vergaan''.

Wegens de ernst van de situatie keert premier Ehud Barak vandaag uit de VS rechtstreeks naar Israël terug. Later vandaag leidt hij een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. Dat zal zich beraden over de gevolgen van de zwaarste slag die Palestijnse strijders Israël hebben toegebracht sedert het uitbreken van de Palestijnse opstand.

Kolonisten uit bezet gebied zijn vanmorgen voor het bureau van Barak een proteststaking begonnen. Zij eisen krachtiger Israëlisch optreden tegen de Palestijnen om hun veiligheid te waarborgen.

Op een persconferentie zei chef-staf generaal Shaul Mofaz vanmorgen dat het opzoeken en uitschakelen van de commandanten van de Palestijnse opstand de beste weg is om een einde te maken aan de opstand. Vorige week begon Israël daarmee met een aanslag vanuit een helikopter op een leider van Arafats organisatie Al-Fatah in Beit Sahour, nabij Bethlehem. Generaal Mofaz zei vanmorgen ook dat Israël er niet op uit is ,,de situatie te escaleren om een bloedbad te scheppen''. Volgens hem is Israël bereid de strijd te staken als de Palestijnen dat ook doen.