UCI wil controle doping uitbesteden

Als het aan Hein Verbruggen ligt neemt het wereldantidopingbureau (WADA) in de toekomst de verantwoordelijkheid voor alle dopingcontroles op zich. De voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI) pleitte daarvoor gisteren bij de opening van het WADA-congres in de Noorse hoofdstad Oslo.

,,Het probleem van de dopingjacht is te complex voor een internationale sportbond. Ik heb daarom aan deze onafhankelijke organisatie gevraagd zich bezig te willen houden met alle dopingcontroles in de wielersport en de daarmee samenhangende procedures'', verklaarde Verbruggen na een vergadering met het uitvoerend comité waarvan hij zelf deel uitmaakt. Het wereldantidopingbureau is in Oslo bijeen voor een congres.

,,Wij zijn de eerste bond die met dit verzoek komt, maar ook in bijvoorbeeld het zwemmen en de atletiek leeft deze gedachte'', zei Verbruggen, die verklaarde dat de UCI onmiddellijk bereid is het bedrag dat het jaarlijks besteedt aan dopingbestrijding aan het WADA over te maken.

Naar aanleiding van het recente dopingproces in de Noord-Franse stad Lille maakte de UCI onlangs bekend dat tussen 1996 en 1998 ongeveer 4,5 miljoen gulden is besteed aan de strijd tegen doping, op een budget van ruim zestig miljoen gulden. De overkoepelende wielerorganisatie verwacht dat de uitgaven tussen 1998 en 2001 zullen stijgen naar 5,7 miljoen gulden.

Ook organisatoren van wielerwedstrijden en de aangesloten nationale bonden geven in totaal 3,3 miljoen gulden per jaar uit aan dopingbestrijding, zo onderstreepte de wielrenunie. Volgens schatting van de UCI wordt dit jaar bijna 5,8 miljoen gulden uitgegeven aan dopingcontroles, gezondheidstests en wetenschappelijk onderzoek.

De wielerorganisatie maakte de cijfers bekend nadat Verbruggen twee weken geleden voor de rechtbank in Lille abusievelijk een veel lager bedrag had genoemd toen de voorzitter van het tribunaal hem vroeg hoeveel de internationale wielrenunie uitgeeft aan de bestrijding van dopinggebruik.