Tegenvallende winst Hewlett-Packard

Fors tegenvallende resultaten van computerfabrikant Hewlett-Packard in het afgelopen kwartaal hebben gisteren zowel de beurs op Wall Street als de technologiebeurs Nasdaq omlaaggehaald. De Nasdaq eindigde voor het eerst sinds een jaar onder de 3000 punten.

De nettowinst van Hewlett-Packard over het vierde kwartaal van het boekjaar steeg met 21 procent, van 760 miljoen dollar tot 922 miljoen, maar dat viel beursanalisten zwaar tegen. Ook het bedrijfsresultaat bleef ver onder de prognose. Per aandeel kwam het bedrijfsresultaat uit op 41 dollarcent, terwijl analisten op 51 cent hadden gerekend.

De cijfers gaven de beurskoersen van technologiebedrijven aanvankelijk een zware dreun, maar de slotnoteringen lieten gisteravond een relatief beperkt verlies zien. De technologiebeurs Nasdaq eindigde op 2966,61, voor het eerst in een jaar onder de psychologische grens van 3000 punten.

De slotnotering was 62,38 punten (2,1 procent) lager dan het slot van afgelopen vrijdag. De Dow-Jonesindex, waar vooral traditionele bedrijven staan genoteerd, moest 85,70 punten (0,8 procent) terug op 10.517,25.

Afgelopen vrijdag kelderde de index van de Nasdaq al met 5,3 procent, vooral doordat computerfabrikant Dell een sombere omzetprognose had gegeven. De koers van Hewlett-Packard, dat is opgenomen in de Dow-Jonesindex, zakte toen al met 9 procent. Gisteren was de koers na een kwartier beurshandel met nog eens 16 procent gedaald.

Volgens beursanalisten heeft ook de onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bijgedragen aan het verslechterde beursklimaat, maar de belangrijkste reden zijn de bedrijfsresultaten die op vertraging van de economische groei wijzen.

De kwartaalomzet van Hewlett-Packard groeide met 17 procent tot 13,26 miljard dollar. Over het hele boekjaar steeg de nettowinst met 6 procent tot 3,7 miljard dollar bij een omzetgroei van 15 procent tot 48,8 miljard dollar. De bestuursvoorzitster van Hewlett-Packard, Carly Fiorina, verklaarde gisteren zeer teleurgesteld te zijn dat de doelstelling voor de winst per aandeel niet is gehaald.

Als oorzaken noemde ze onder meer groeiende concurrentie, de stijging van de dollarkoers en tegenvallende uitgaven.

Hewlett-Packard maakte maandag ook bekend af te zien van een overname van de itc- en managementconsultancytak van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers. Onderhandelingen daarover werden in september bekendgemaakt.

Volgens Fiorina bleek geen akkoord mogelijk dat voor beide partijen aanvaardbaar was. ,,De logica achter zo'n aankoop is nog steeds groot, maar gezien de huidige marktomstandigheden zijn we er niet meer van overtuigd dat we onze doelstellingen voor waardeschepping en het vasthouden van personeel kunnen halen. Ik wil dat onze organisatie niet nog langer wordt afgeleid door het streven naar deze acquisitie'', aldus Fiorina.