Shell neemt voor 768 miljoen belang in Chinees oliebedrijf

Shell heeft de samenwerking met het Chinese oliebedrijf CNOOC geïntensiveerd. Bij de geplande beursgang van de Chinees in februari 2001 neemt de Koninklijke/Shell Groep een aandeel van 20 procent; het bedrijf trekt daar maximaal 300 miljoen dollar (768 miljoen gulden) voor uit. CNOOC wil beursnoteringen in Hongkong en New York.

De partners maakten dinsdag bekend gezamenlijk olie- en gasvelden te gaan onderzoeken en exploiteren in Bohai Bay. Daarnaast gaan zij samenwerken aan gasprojecten in Xihu Through in de Oost-Chinese Zee. Het tweespan wil het gas vervolgens samen gaan verkopen aan industriële klanten en overheden aan de oostkust van China.

Eind oktober tekenden Shell en CNOOC al een contract van 4 miljard dollar (10,2 miljard gulden) voor de bouw van een petrochemisch complex in het zuiden van China, niet ver van Hongkong. Het Nanhai-project moet vanaf 2005 1,6 miljoen ton petrochemische producten per jaar leveren. Hoofdproduct wordt ethyleen, dat dient als grondstof voor plastic.

Shell is op meer fronten actief in China. Medio september maakte het concern bekend 14 procent van de aandelen van staatsoliemaatschappij Sinopec te kopen voor maximaal 1,1 miljard gulden. De partners gaan samen aardgasvelden exploiteren, een onderneming oprichten die Shells kolenvergassingstechniek gaat toepassen bij kunstmestfabrieken. Ook willen ze samen 500 tankstations exploiteren.

Ook met het Chinese CNPC is Shell in de gasvelden gedoken, in de provincies Shaanxi en Binnen-Mongolië. Met de samenwerking is ruim 6 miljard gulden gemoeid, waarvan Shell de helft voor zijn rekening neemt. Met dit contract was Shell eind september 1999 de eerste westerse oliemaatschappij die actief werd in gaswinning in China.