Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de klimaatconferentie in Den Haag en de betekenis van de zeespiegelstijging op termijn voor Nederland. Verder een gesprek met de Indonesische oud-legerleider Wiranto. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de deadline van de hertelling in Florida waarmee vanavond wellicht de nieuwe president van de Verenigde Staten uit de bus komt. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van de 12-jarige Tim in het Veld die bijna blind is, de enige professionele goochelaarster Sylvia Schuyer en Rosita Hari die mensen begeleidt die een zieke partner, vriend of vriendin thuis verzorgen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Holokaust. Vijfde aflevering in de serie over de moord op de Europese joden behandelt het verzet in het getto van Warschau in april 1943. Afl.: Widerstand. ZDF, 20.15-21.00u.

Noorderlicht. Overzicht van het onderzoek dat men in Nederland doet naar RSI en de eerste bewijzen voor de bindweefselhypothese, de karakterhypothese, de stresshypothese en de pijnhypothese. Op ongeveer iedere universiteit in Nederland wordt de oorzaak van RSI in iets anders gezocht. Ned.3, 20.30-21.00u.

Rare streken. De witte woesternij van Antarctica lijkt op het eerste gezicht een desolate en onbewoonbare plaats. Toch leven in deze koude en kale wereld enorme dieren die dagelijks een strijd moeten leveren om te overleven. Afl.: De reuzen van de Poolzee. Canvas, 20.55-21.55u.

Openbaar Ministerie. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Portret van 33-jarige manager-consultant Anne die naast een drukke baan één middag in de week voor de twaalfjarige kansarme Fatih zorgt. Wat bezielt iemand met een drukke baan, goed salaris, volle agenda en een leuke vriendenkring één keer per week met een kansarm kind op te trekken? Ned.1, 21.50-22.14u.

37°. Over het werk van onderzoekster Liz Williamson, die een studie doet naar berggorilla's in Afrika. Afl.: Gorillas im Regenwald. ZDF, 22.15-22.45u.

Vinger aan de pols. Eerste aflevering van een driedelige serie over de zeldzame maar dodelijke spierziekte van Pompe. In Rotterdam is onder leiding van dr. Ans van der Ploeg door wetenschappers en kinderartsen bij baby's de werking van een mogelijk medicijn onderzocht. Ned.1, 22.22-22.57u.

Het derde oog. Over het in 1979 ontdekte scheepswrak voor het eiland Mull. Het bleek om The Swan te gaan, een schip dat in 1650 gebouwd werd voor Koning Charles I. Later kwam het in handen van diens vijand Oliver Cromwell. Afl.: Het vergeten wrak van Cromwell. Canvas, 22.45-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met de rijdende rechter Frank Visser, journaliste Annegreet van Bergen en de bij de EO vertrokken Feike ter Velde. Ned.1, 21.00-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn choreograaf Hans van Manen en de oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tjerk Westerterp. RTL4, 22.50-23.45u.

AMUSEMENT

TV show. Ex-Ajacied Dani vertelt waarom hij als voetballer in Amsterdam mislukte. Verder een bezoek aan het huis van Jan des Bouvrie in St. Tropez. Ned.2, 21.50-22.55u.

Toys for boys. Eerste aflevering van het lifestyle programma voor mannen met o.a. een bezoek aan topmodel Naomi Campbell in Cannes. Verder aandacht voor motoren en een testrit in een Ferrari. RTL5, 22.15-23.00u.

KUNST & DRAMA

De vloer op. Acteurs improviseren in het BIM-huis op actuele dilemma's en thema's. Een redactie reikt hen de onderwerpen aan, schetst de contouren van de scènes en geeft de improvisatie-opdrachten. Acteurs zijn o.a.: Helmert Woudenberg, Stefan de Walle, Esther Scheldwacht en Olga Zuiderhoek. Ned.3, 23.10-23.40u.

Bonanza. Directeur van de Tate Gallery Nicholas Serrota, hoogleraar museumkunde Jan Vaessen en directeur vam Boymans Van Beuningen Chris Dercon praten over de plaats van het museum, pretpark, kunstverzameling en filiaal van het eigentijdse warenhuis. Ned.3, 23.40-0.12u.

FILM

L'enfer (Claude Chabrol, 1993, Frankrijk). Opus 47 van Chabrol is een van zijn meest hitchcockiaanse films. Hotelhouder François Cluzet denkt dat zijn vrouw (Emmanuelle Béart) hem bedriegt. Zijn paranoia neemt de vorm aan van een obsessie. En Chabrol speelt een subtiel spel met de kijker: wie jokt, wie overdrijft, wiens hel is dit eigenlijk? TV5, 18.15-20.00u.

Tunnel Vision (Clive Fleury, 1995, Australië). Patsy Kensit speelt verdienstelijke hoofdrol als politievrouw in routine-thriller met scheutje kinky seks. Seriemoordenaar laat slachtoffers achter op wijze die doet denken aan het werk van een en dezelfde schilder. Ook met Robert Reynolds. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Waterworld (Kevin Reynolds, 1995, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

. We're No Angels (Neil Jordan, 1989, VS). Albert Hussons eerder in 1955 verfilmde toneelstuk `La cuisine des Anges' stond model voor door David Mamet geschreven, amusante comedy of errors over twee voortvluchtige criminelen (Robert De Niro en Sean Penn) die zich uitgeven voor priesters. De eerste valt voor Demi Moore, moeder van een doof kind. BBC1, 0.20-2.05u.

. Look back in Anger (Tony Richardson, 1958, Engeland). Brits-realistische (kitchen sink) adaptatie van invloedrijk stuk van John Osborne. Richard Burton als angry young man Jimmy Porter, die zich tegen de samenleving afzet en zijn frustraties afreageert op echtgenote (Mary Ure). ARD, 0.50-2.25u., zwart-wit, tweetalige uitzending.