Rijksmuseum koopt bronzen boeddhabeeld

Het Rijksmuseum heeft op een recente veiling van Christie's in Amsterdam voor acht ton een boeddhistisch beeld van brons gekocht. Het is een van de driehonderd bronzen die in 1964 werden gevonden in een tempelkelder in het dorp Prakhon Chai in Noordoost-Thailand. De aanwinst, gefinancierd door de Nederlandse Sponsor Loterij, is van groot belang, aldus het Rijksmuseum, omdat het een niet-westerse dimensie aan de overwegend Europese verzameling toevoegt. De Aziatische afdeling bezit al een aantal stenen Khmer-beelden die voor de Tweede Wereldoorlog werden verworven. Khmer-beelden zijn meestal afkomstig uit het buurland Cambodja. Dit `nieuwe' Khmer-beeld van tachtig centimeter dateert uit de achtste eeuw. Het stelt de bodhisattva Avalokiteshvara voor, een schematisch gemodelleerde, slanke verschijning, zonder de gebruikelijke rijkdom aan sieraden en met een simpel touw om het middel, dat het ascetisch karakter van de bodhisattva's moest benadrukken. Het Rijksmuseum wil in de toekomst meer aandacht gaan schenken aan niet-westerse culturen.