Poetin wil kernarsenaal verkleinen

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren de Verenigde Staten een vergaande beperking van het kernwapenarsenaal voorgelegd. Beide landen kunnen volgens Poetin hun arsenaal terugbrengen tot 1500 kernkoppen elk.

De verkleining van het kernwapenarsenaal zou volgens Poetin voor het jaar 2008 haar beslag kunnen krijgen. Moskou houdt evenwel vast aan zijn verzet tegen Amerikaanse plannen voor een anti-rakettenschild in de ruimte.

,,We hebben de Verenigde Staten voorgesteld over te gaan tot een radicale reductie van het aantal kernkoppen tot 1500 elk en we zijn bereid tot een nog verdere reductie'', aldus Poetin in een verklaring. Poetin loopt met zijn voorstel vooruit op de besprekingen in het kader van het START III-verdrag. Het is de bedoeling dat START III leidt tot een beperking van het aantal kernkoppen tot 2000 à 2500. Op dit moment geldt het START II-verdrag, dat de kernarsenalen beperkt tot 3000 à 3500 kernkoppen. Dit verdrag is in april door de Russische Doema geratificeerd; het treedt echter pas in werking als het Amerikaanse Congres enkele door de Russen bedongen wijzigingen goedkeurt.

De bekendmaking komt kort nadat de commandant van de Russische strategische kernmacht, generaal Vladimir Jakovlev, tot de conclusie was gekomen dat de Amerikanen waarschijnlijk hun plannen voor een anti-rakettenschild zullen doorzetten, ondanks ernstige bezwaren van Rusland – en niet van Rusland alleen: ook West-Europa en China hebben ernstige bezwaren tegen deze inbreuk op het uit 1972 daterende ABM (anti-ballistische raketten) verdrag. Jakovlev suggereerde in zijn analyse dat de VS dat anti-rakettenschild vergezeld kunnen doen gaan van omvangrijke vermindering van hun kernwapenarsenaal. Rusland heeft tot nu toe geweigerd het overleg over START III te beginnen zolang de Verenigde Staten niet beloven zich aan het ABM-verdrag te houden door af te zien van het anti-rakettenschild.

Waarnemers in Moskou zeiden gisteren het voorstel van Poetin te zien als een poging, gebruik te maken van de verwarring in de VS over de vraag wie de volgende president wordt. Het debat over het anti-rakettenschild is onderbroken door de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinse kandidaat George W. Bush is vóór het omstreden anti-rakettenschild; zijn Democratische rivaal Al Gore wil, net als president Clinton, eerst meer studie over kosten, mogelijkheden en consequenties van het anti-rakettenschild. In september stelde Clinton het project een jaar uit om de technologie aan nieuwe proeven te onderwerpen.

Vorige week besloot de Russische regering de personele omvang van de strijdkrachten met 20 procent terug te brengen.