Philips biedt op medisch bedrijf in VS

Philips heeft gisteren een bod ter waarde van 426 miljoen dollar (bijna 1,1 miljard gulden) uitgebracht op het Amerikaanse medische bedrijf Adac Laboratories.

Slaagt het bod, dan verricht het elektronicaconcern de derde grote overname voor zijn medische divisie in twee jaar tijd.

Adac, met hoofdkantoor in Milpitas (Californië), is actief op de markt voor nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Het behaalt driekwart van zijn 324 miljoen dollar omzet (830 miljoen gulden) uit apparatuur voor opsporing van hart- en vaatziekten en kanker. De winst bedroeg vorig jaar 15,7 miljoen dollar (40 miljoen gulden).

Philips verwierf in juni van dit jaar een belang van 60 procent in het Amerikaanse MedQuist, waarvoor het 2,9 miljard gulden betaalde. MedQuist werkt met 8.000 werknemers medische teksten uit voor elektronische patiëntendossiers. In 1998 nam Philips voor 1,6 miljard gulden in de VS ATL Ultrasound over, producent van ultrasone diagnose-apparatuur.

Philips biedt aandeelhouders Adac 18,50 dollar per aandeel. Dat is een fractie boven de slotkoers van afgelopen vrijdag, 18,16 dollar. Een jaar geleden waren de stukken nog 12 dollar waard.

Philips doet zijn bod gestand als meer dan 90 procent van de stukken wordt aangeboden. Gebeurt dat niet, maar wordt wel meer dan de helft van de aandelen Adac aangeboden, dan volstaat het elektronicaconcern met een belang van 49,9 procent en zal het aansturen op een fusie. Het bestuur van Adac steunt het bod, dat loopt tot 12 december.

De markt voor het soort scanapparatuur dat Adac maakt is het afgelopen jaar in de Verenigde Staten met 200 procent gegroeid, nadat de overheid besloot meer behandelingen voor ouderen en bejaarden te vergoeden. Adac Laboratories (1.100 werknemers) ziet ook buiten de VS groei. Het bedrijf is ook actief in Europa, Zuid-Amerika en Japan.

Philips Medical Systems telt zo'n 11.800 werknemers en boekte over de eerste negen maanden van dit jaar 4,4 miljard gulden omzet, bijna 7 procent van het concerntotaal. Het bedrijfsresultaat bedroeg over die periode 220 miljoen gulden.