NEC: de jarige club van Jantje Peters

NEC viert morgen haar honderdjarig bestaan. Het eeuwfeest in Nijmegen gaat gepaard met de wederopleving van een noodlijdende club. Een terugblik.

Als enige club in de eredivisie is NEC nog ongeslagen. Dat kan geen toeval zijn. In 1950 ging het lustrumfeest gepaard met de hegemonie in Oost-Nederland. In 1975 behoorde NEC tot de nationale subtop. Jantje Peters was toen blikvanger. Met voormalige ploeggenoten speelt hij morgenavond een jubileumduel tegen oud-internationals. Vanavond ontvangt hij het eerste exemplaar van het jubileumboek.

Geschiedenis. Toen voetbal nog een sport voor notabelen was, werd in 1900 in de verpauperde benedenstad van Nijmegen de volksclub Eendracht opgericht. Drie arbeiders organiseerden wedstrijden aan de oevers van de Maas. Later speelden zij in de uiterwaarden bij Lent, aan de overkant van de rivier. De hoge waterstanden veroorzaakten veel afgelastingen. In 1910 fuseerde Eendracht met Nijmegen, eveneens een noodlijdende vereniging bestaande uit leden die het elitaire Quick de rug toekeerden. Nijmegen Eendracht Combinatie (NEC) luidde de logische naam van de fusieclub.

Stadion. In de crisisjaren werd in het gelijknamige stadspark stadion De Goffert gebouwd. Werkverschaffing was een belangrijke reden voor de bouw van het stadion, dat in 1939 werd opgeleverd. De leden van NEC waren eerst niet van plan hun knusse locatie aan de Hazenkamp te verlaten. Na de oorlog werd De Goffert het strijdtoneel van voetbalduels en wielerwedstrijden. Het stadion bood plaats aan 29.000 toeschouwers, die er zelden kwamen. In 1997 ging de betonnen bunker tegen de vlakte. Alleen de historische voorgevel van de `Bloedkuil' bleef behouden.

Sterspelers. In het jubileumboek wordt Jantje Peters uitgeroepen tot beste NEC'er aller tijden. De Groesbeker was een kleine spelverdeler met een prachtig techniek. Hij speelde in twee perioden tien seizoenen voor NEC. Tussendoor voetbalde hij bij AZ, Genoa en Atalanta Bergamo. Hij speelde 31 interlands en maakte in 1977 op Wembley twee treffers voor Oranje. Peters nam volgens sommigen weinig risico en kreeg om die reden de weinig vleiende bijnaam `Tikkie Breed'. Hij is nu werkzaam als assistent-trainer van Top Oss. Andere sterspelers van NEC waren: Tini van Reeken, Bennie Werts, Harrie Schellekens, Cees Kornelis, Fransje Thijssen en Frans Janssen.

Trainers. Leen Looijen, tegenwoordig technisch-directeur, was de langste zittende trainer van NEC. Johan Neeskens, de huidige coach, is de meest populaire trainer. Wiel Coerver was de meest spraakmakende trainer. Hij stond in 1970 aan de basis van een kortstondige bloeiperiode. Zijn uitgebreide oefenstof wekte de lachlust bij de buitenwereld, maar de resultaten logen niet. Coerver werd beroemd om zijn cursus `kappen en draaien'. Hij verhuisde in '73 naar Feyenoord, waar hij meteen de landstitel en de UEFA Cup won.

Supporters. Een krantenbericht uit 1904 maakte al melding van vandalisme bij de arbeidersvereniging Eendracht. NEC heeft sinds de jaren zeventig veel hooligans in de gelederen. De supporters van de East Side staan bekend om hun clubliefde en hun gewelddadigheden. Tot de harde kern behoorde ook `Tante Toos' alias `Moeke Binsbergen'. Deze moeder van zestien kinderen breide kleren voor de kinderen van de spelers en sloeg desgewenst een scheidsrechter in het gezicht. Bij de begrafenis van Tante Toos werd het clublied `Weer trekken wij ten strijde' ten gehore gebracht.

Hoogtepunt. In 1983 plaatste NEC zich als middenmoter in de eerste divisie en verliezend bekerfinalist voor het Europa Cup 2-toernooi. In de eerste ronde werd Brann Bergen uitgeschakeld. In de tweede ronde was Barcelona iets sterker. In het thuisduel nam NEC een 2-0 voorsprong, die in een 3-2 nederlaag werd omgebogen. In de return won Barcelona met 2-0.

Shirt. NEC wisselde vaker van shirt dan van trainer, meldt het jubileumboek. Rood, groen en zwart zijn de traditionele kleuren. Tijdens de succesvolle periode in de jaren zestig en zeventig speelde NEC in een overwegend wit shirt, naar het voorbeeld van Real Madrid. Speciaal voor het eeuwfeest wordt morgen een nieuw shirt gepresenteerd. Het ontwerp wordt angstvallig geheim gehouden.

Geraadpleegde bron: De historie van NEC; door Jaap van Essen.

    • Jaap Bloembergen