Max Havelaar uit zorg over lage prijs van koffie

De extreem lage koffieprijs op de wereldmarkt gaat een groot aantal koffieboeren in Afrika en Latijns Amerika de kop kosten, zo waarschuwt de ideële stichting Max Havelaar. De prijs van de bonensoort robusta ligt nu op 31 dollarcent per pond.

Max Havelaar garandeert een groot aantal kleine koffieboeren 106 dollarcent per pond koffie. Maar veel anderen kunnen het volgens de stichting niet lang meer bolwerken. Een woordvoerster verwacht dat de opbrengst van de oogst die nu begint in Latijns Amerika rampzalig laag zal zijn. ,,Als de boeren failliet gaan, verkopen zij de boel en vertrekken naar getto's in bomvolle steden om geld te verdienen'', waarschuwt zij.

De ontwikkeling van plattelandregio's loopt gevaar, nu geen geld overblijft voor onderwijs, aanleg van infrastructuur en gezondheidsposten. Ook het milieu is in gevaar. ,,Er is geen geld over voor verantwoord milieubeleid'', aldus de woordvoerster. Daarbij komt volgens haar de kwaliteit van koffie in gevaar. ,,De koffieboer wil zoveel mogelijk verkopen en plukt dus elke koffiebes. Rijp of niet rijp.''

De voortdurende daling van de koffieprijs geeft volgens stichting Max Havelaar aan dat er geen corrigerende factor meer in de markt zit. ,,Er is iets structureel mis met het internationale handelssysteem'', vindt de organisatie. ,,Het is onverantwoord zulke lage prijzen te betalen aan producenten in ontwikkelingslanden, gezien de gevolgen voor de arbeids- en leefomstandigheden en de gezondheid van plukkers en boeren.''

Zo'n twintig Nederlandse koffiebranders mogen het keurmerk Max Havelaar voeren. Zij kopen hun koffiebonen voor een minimumgarantieprijs van circa 250 ingeschreven coöperaties in Latijns Amerika en Afrika. Daarmee hebben tot 600.000 arme boeren een goed inkomen. De wereld telt vier à vijf miljoen koffieboeren.