Maffia goed voor 15 procent bnp Italië

De Italiaanse onderwereld zet volgens de middenstandsorganisatie Confcommercio per jaar ongeveer 300 biljoen lire om, 341 miljard gulden. Dat komt neer op vijftien procent van het bruto nationaal product van het land.

Volgens een gisteren gepresenteerde studie wordt twintig procent van de detailhandel en vijftien procent van de fabrieken gecontroleerd door de georganiseerde misdaad. Het totale kapitaal waarover de verschillende misdaadbendes beschikken, is becijferd op twee triljoen lire, 2,27 biljoen gulden. Dat is ongeveer evenveel als de totale Italiaanse overheidsschuld.

Op een vraag naar de onderbouwing van deze cijfers lieten woordvoerders van Confcommercio weten dat het een eigen bewerking is van informatie van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Financiën.

De ministers van deze ministeries waren aanwezig op de presentatie van het rapport in Milaan en bestreden ze niet. Maar de Milanese hoofdofficier van justitie Gerardo D'Ambrosio zei dat hij een verschillend beeld heeft. D'Ambrosio had geen concrete signalen gekregen van kleine ondernemers en winkeliers dat één op de vijf winkels in handen is van de misdaad. Angst voor represailles is een van de verklaringen die Confcommercio-voorzitter Sergio Billè aanvoerde voor de verschillen in het beeld.

In het rapport wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten georganiseerde misdaad. Ook de grens met gewone misdaad is niet scherp getrokken. Wel wordt onderscheid gemaakt naar de inkomsten per activiteit. Afpersing en het uitlenen van geld tegen woekerwinsten levert ruim 50 miljard gulden op. In de prostitutie gaat 45 miljard gulden om. De handel in nagemaakte merkartikelen (waaronder sigaretten) en illegale gokspelen leveren ieder bijna 40 miljard gulden op. De illegale immigratie is een bedrijfstak geworden met een omzet van 17 miljard gulden. Andere belangrijke inkomsten komen uit de wapenhandel (11,5 miljard gulden) en de verwerking van giftig afval (7 miljard gulden).

    • Marc Leijendekker