Locatie voor slavernijbeeld

Het nationaal monument ter herdenking van de slavernij komt te staan in het Amsterdamse Oosterpark. Dat is, naar vandaag bekend is geworden, op 7 november besloten door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Oost/Watergraafsmeer. Op 1 juli werd tijdens de landelijke herdenking van de afschaffing van de slavernij een afspraak gemaakt tussen het rijk en de gemeente Amsterdam om samen te werken bij het realiseren van een nationaal monument in de hoofdstad. Amsterdam nam toen onder meer de verplichting op zich een geschikte locatie te zoeken. Toen eenmaal een aantal locaties was gevonden, mocht het rijk een eerste voorkeur aangeven, die op het Oosterpark viel. Het park wordt door de wethouder Diversiteitsbeleid J.H. van der Aa (PvdA) omschreven als `een representatieve, goed bereikbare locatie'. Ook speelt een rol dat in het Oosterpark geen sprake is van herinrichtingsplannen. B en W spreken vanmiddag over de locatie. Als het college met de locatie instemt, kan een kunstenaar worden aangewezen om het monument te ontwerpen.