Justitie bereidt strafzaak voor tegen Brink

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen World Online (WOL) en N. Brink, oprichtster van het internetbedrijf. Dat blijkt uit het proces-verbaal van de inval, gisteren, in het hoofdkantoor van WOL in Rotterdam.

Het proces-verbaal is deels in bezit van deze krant. Justitie is gisteren ook langs geweest bij Brink, zo heeft officier van justitie H. de Graaff verklaard tegenover P. van Schilfgaarde, de advocaat van World Online. De Graaff leidt het onderzoek rondom de omstreden beursgang van World Online.

Brink was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Haar man, A. Brink, ontkent dat er huiszoeking is gedaan, maar wilde een vraag over het in beslag nemen van documenten vanmorgen niet beantwoorden. Tegenover het persbureau ANP verklaarde N. Brink gisteren blij te zijn met het onderzoek, omdat het een einde kan maken aan alle geruchten.

World Online-advocaat Van Schilfgaarde zei vanmorgen: ,,Justitie is wel degelijk bij Brink langs geweest. Mogelijk zijn de gevraagde documenten in goed overleg aan de voordeur afgegeven.''

Het OM heeft gisteren de hele dag huiszoeking gedaan in het Rotterdamse hoofdkantoor van World Online. Dat gebeurde in samenwerking met de Economische Controle Dienst. Ook bij aandeelhouder Reggeborgh van World Online is Justitie op bezoek geweest.

Uit het proces-verbaal blijkt dat het strafrechtelijk onderzoek zich niet alleen richt op misbruik van voorkennis, maar ook op het verstrekken van misleidende informatie rondom een beursgang. De beursgang van World Online had plaats op 17 maart. De commissarissen van World Online (H. Holterman, J. Wyler, V. Bischoff en A. Miller) worden in het proces-verbaal niet als verdachten genoemd. In civiele rechtszaken hebben verschillende advocaten verdenkingen tegen hen geuit. In het kader van hun civiele zaak hebben de advocaten O. Hammerstein en G. Spong in mei van dit jaar aangifte gedaan tegen Brink, de bij de beursgang betrokken banken en World Online, wegens onder meer misleiding. Advocaat M. Wladimiroff van Brink was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Een bron binnen het Italiaanse Tiscali, dat World Online wil overnemen, verklaarde vanmorgen dat de inval ,,geen schok is gezien de lange juridische geschiedenis van World Online''. Tiscali ziet vooralsnog geen reden om het bod te veranderen of te annuleren.

Uit het proces-verbaal tegen World Online blijkt dat het strafrechtelijk onderzoek zich niet alleen richt op misbruik van voorkennis, maar ook op het verstrekken van misleidende informatie rond de beursgang van World Online op 17 maart van dit jaar. Officier van Justitie De Graaff noemt de artikelen 46 (lid 1a) en 47 van de Wet Toezicht Effectenverkeer in het proces-verbaal. Het eerste artikel gaat over voorwetenschap en heeft betrekking op ,,effecten waarvan aannemelijk is dat deze spoedig aan een zodanige beurs worden genoteerd''. Toen Brink in december vorig jaar een deel van haar aandelen verkocht (voor zes dollar plus een opslag), had World Online nog geen beursnotering. Bovendien stond Brinks transactie onvolledig vermeld in het prospectus van de beursgang.

Artikel 47 betreft publieksmisleiding en gaat over ,,het opzettelijk verzwijgen of verminken van ware of voorspiegelen van valse feiten of omstandigheden''. In verschillende civiele zaken, waaronder die van de VEB en de advocaten Spong en Hammerstein, wordt gewezen op de misleidende informatie die rond de beursgang naar buiten is gebracht. Spong en Hammerstein hebben in mei van dit jaar aangifte gedaan wegens onder meer oplichting door World Online, de banken die de beursgang begeleidden en Brink persoonlijk.

DOSSIER WORLD ONLINEwww.nrc.nl/Economie

    • Stéphane Alonso
    • Michiel van Nieuwstadt