Internationaal

LONDEN

In Londen keek de markt gespannen uit naar de halfjaarresultaten van telecombedrijf Vodafone, een zwaargewicht in de FTSE-100 index. In de verslagperiode heeft het bedrijf een omzetgroei van bijna een derde behaald. De nettowinst voor rente, belasting, en afschrijvingen (ebitda), kwam uit op 3,28 miljard pond (12 miljard gulden), 24 procent meer dan vorig jaar. Beleggers toonden zich bijzonder ingenomen met de cijfers: Vodafone klom 4,9 procent naar 2,50 pond.

De stijging van Vodafone droeg sterk bij aan de winst die de Londense index vanochtend boekte. De FTSE-100 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 6.352 punten.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt kon de index na dagen van voortdurende dalingen weer eens een winst noteren. Geholpen door met name technologieaandelen boekte de DAX-index rond het middaguur 1,3 procent winst op een niveau van 6.832 punten.

Een grote daler op de Duitse beurs was vanochend de herverzekeraar Munich Re, dat 3,4 procent verloor. Volgens geruchten heeft Dresdner Bank een pakket aandelen ter waarde van 360 miljoen euro in Munich Re verkocht.

PARIJS

De beurs van Parijs was, net als de andere Europese beurzen, vanochtend het toneel van de wederopstanding van de telecom- en technologieaandelen. Chipfabrikant STMicroelectronics en France Telecom waren de lijstaanvoerders van het gestegen beleggersvertrouwen.

De CAC-40 noteerde rond het middaguur 6.127 punten, een winst van 1,5 procent.

TOKIO

De meeste markten in Azië lieten zich vanochtend niet uit het veld slaan door de tegenvallende prestaties van de Amerikaanse beuzen, en wisten zelfs winst te boeken. Alleen in Tokio deed de Nikkei-225 een miniem stapje terug. De beurs liet 0,03 procent liggen op 14.660 punten. De andere beurzen stegen wel.

NEW YORK

De zorgen van beleggers in de Amerikaanse technologiesector lijken nog niet voorbij. Gisteren gaf de index van de hightechbeurs Nasdaq opnieuw terrein prijs, ditmaal 2,1 procent. De graadmeter sloot op 2.967 punten. Zo laag heeft de technologiebeurs sinds oktober van het vorige jaar niet meer genoteerd. Tegenvallende resultaten van computerfabrikant Hewlett-Packard gaven de markt, die onder aanhoudende druk staat in verband met de onzekerheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen, nog een extra duw naar beneden.

Ook de Dow-Jonesindex moest inleveren. De graadmeter verloor 0,8 procent op 10.517 punten.