Inspectie onderzoekt dood van patiënt

De Inspectie voor de Volksgezondheid onderzoekt de dood van een 59-jarige man uit Stiens, die vorige week dinsdag onderweg naar het ziekenhuis van Sneek stierf aan een buikaneurysma, een lekkende slagader in de buikholte.

Een chirurg van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), besloot de patiënt niet ter plekke te opereren. Dit omdat de intensive care van het ziekenhuis al een week gesloten was voor externe patiënten, wegens besmetting met de MRAB-bacterie (multiresistente acinetobacter baumannii). Na een operatie had de man daar moeten worden opgenomen.

De familie van de patiënt diende gisteren een klacht in bij de klachtencommissie van het ziekenhuis. Volgens voorzitter W. Blaauw van de Raad van Bestuur van het MCL heeft de betreffende vaatchirurg geen fout gemaakt. ,,Hij heeft volgens het boekje gehandeld en een afweging gemaakt. Hij durfde het aan de man naar Sneek te laten vervoeren, omdat de situatie niet heel erg acuut leek'', aldus Blaauw. ,,Als dat wel zo was geweest, was de patiënt direct bij ons geopereerd. Ondanks het risico op een infectie of complicaties op de intensive care.''

Bijna twee weken geleden werd een opnamestop ingesteld op de intensive care van het MCL voor patiënten van buiten het ziekenhuis vanwege de MRAB-bacterie. Er lagen op dat moment drie patiënten die met antibiotica werden behandeld. De man uit Stiens overleed onderweg in een ambulance, als gevolg van optredende complicaties. Blaauw: ,,Achteraf gezien was het risico groter dan de situatie zich op dat moment liet aanzien.''

Volgens Blaauw diende de familie de klacht in, nadat de regionale pers zaterdag een woordvoerder van het ziekenhuis citeerde die verklaarde dat er geen patiënten overgeplaatst hadden hoeven worden.