Ex-guerrillero topman OPEC

De Venezolaanse president Hugo Chávez zat dit weekeinde middenin zijn radiotalkshow `Hallo president' toen hij een telefoontje kreeg uit Wenen. Aan de lijn was zijn minister van oliezaken, Ali Rodríguez Araque. ,,Goed nieuws president, ik ben gekozen tot secretaris-generaal van de OPEC'', was de boodschap van Rodríguez, waarop de president `uitbundig' reageerde, aldus de internetpublicatie Infoven.

Maar een verrassing kan de benoeming van de 63-jarige jurist Rodríguez op de toppositie van het oliekartel niet zijn geweest. Een beloning wel. De strategische baan lijkt de premie te zijn voor de actieve rol die Venezuela en zijn olieminister de afgelopen tijd hebben gespeeld binnen de OPEC. En voor de zelfdiscipline die het notoir uit de pas van het kartel lopende Zuid-Amerikaanse land heeft betracht bij het reduceren van de eigen olieproductie in een poging de prijzen hoog te houden.

Met Rodríguez Araque krijgt de OPEC een topman wiens maatschappelijke loopbaan opmerkelijk genoeg is begonnen in de kortstondige guerrilla die Venezuela in de jaren zestig heeft gekend. Rond die tijd ook ontstond zijn nog steeds voortdurende bewondering voor de Cubaanse leider Fidel Castro. ,,Toen ik zeventien of achttien was, dacht ik er serieus over om onder zijn leiding te gaan vechten'', zei Rodríguez onlangs over die periode.

Nog steeds bevindt Rodríguez zich uiterst links in het politieke spectrum van Venezuela. Zijn partij, Patria Para Todos (Vaderland voor Allen), bracht de olieminister eerder dit jaar zelfs op een mogelijke ramkoers met de progressief-populistische president Chávez. Maar in oliezaken lijken president en minister het roerend eens te zijn. Zo willen beiden de greep van de overheid op de staatsoliegigant PdVSA vergroten. Maar beiden erkennen ook de noodzaak meer samen te werken met buitenlandse investeerders.

Meer samenwerking, maar dan tussen producenten en afnemers van olie, is ook waarvoor Rodríguez zegt zich te zullen beijveren in zijn nieuwe baan. ,,Samenwerking is de enige weg om een minimum aan stabiliteit te creëren voor producenten en consumenten'', zei hij gisteren in Parijs na afloop van een gesprek met de Franse president Chirac. Toch noemen analisten hem een `prijshavik' en zien ze zijn benoeming als een `terugkeer naar de OPEC-oude-stijl'.

Rodríguez is al sinds de jaren zeventig betrokken bij de oliesector. Als lid – sinds 1983 – van het Huis van Afgevaardigden van het Venezolaanse Congres was hij tussen 1994 en 1998 voorzitter van de commissie voor Energie en Mijnen en lid van de Nationale Energieraad. Na zijn benoeming vorig jaar tot minister speelde Rodríguez een belangrijke rol in de verhoging van de olieproductie, samen met Mexico en andere producenten. In maart dit jaar werd de Venezolaan gekozen als voorzitter van de OPEC.