Damrak door techfondsen weer op winst

De aandelen in de technologiesector voerden vanochtend een lange lijst van stijgers aan. Volgens handelaren waren de technologiefondsen de laatste dagen te veel gedaald.

Chipmachinefabrikant ASM Lithography, dat al anderhalve week onder druk stond, was vanochtend de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel steeg 10,4 procent naar 28,16 euro. Het voormalige moederbedrijf van ASML, elektronicafabrikant Philips, stond eveneens in de belangstelling en boekte een winst van 7,1 procent op 42,16 euro.

De technologiefondsen waren vanochtend de grootste, maar zeker niet de enige stijgers onder de bedrijven van de AEX-index. De beursgraadmeter klom 1,5 procent en noteerde rond het middaguur 673,4 punten.

Handelaren wijzen op technische factoren als verklaring voor de wederopstanding van de beurs. ,,Er ligt een steunniveau op 672 à 673 punten, en je ziet nu een herstel tot net boven die grens'', zegt Wouter van Baal van Eureffect Stockbrokers. Hij vermoedt dat ook de gebeurtenissen rond de verkiezingen in de Verenigde Staten hun weerslag hebben. ,,Het lijkt erop dat de verkiezingen misschien vanavond al beslist worden, en dat zou goed nieuws zijn voor de koersen. De koersen lopen daar al een beetje op vooruit.''

Onder de 24 fondsen in de AEX zaten vanochtend slechts drie dalers: bierbrouwer Heineken, zeep- en voedingsmiddelenfabrikant Unilever en warenhuisketen Vendex. Heineken kreeg een negatief advies van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley en daalde 1,9 procent naar 66,80 euro. Volgens Van Baal is de daling van 3,2 procent van Unilever een gevolg van de sterke stijging van de afgelopen weken: ,,Een aantal beleggers neemt op dit moment zijn winst in dit fonds.''

Ook de telecomfondsen boekten vandaag stevige winsten. KPN klom 3,3 procent richting de 20 euro, waar het rond de middag nog 35 eurocent van was verwijderd. UPC won 3,5 procent naar 17,69 euro, en Versatel, dat gisteren als enige TMT-fonds (Telecom, Media, Technologie) koerswinst boekte, steeg vanochtend verder, met 4,7 procent naar 17,85 euro. Ook Libertel en KPNQwest schreven zwarte cijfers.

Handelaar Willem van der Meer van Van Doorn Securities denkt dat het herstel van de technologiesector ook een gevolg is van het omgeslagen sentiment op de Nasdaq. ,,Je zag dat de index in de loop van de handelsdag draaide: een groot verlies werd op een gegeven moment weer bijna helemaal goedgemaakt. Koopjesjagers stapten in de markt, en dat gebeurt nu ook op de beurs van Amsterdam.''

De beursgang van Altitude, een Portugees technologiebedrijfje, is opnieuw uitgesteld. Vorige week had het bedrijf al een notering moeten krijgen, maar dat werd tot vandaag uitgesteld. De introductieprijs is inmiddels al verlaagd tot 12 euro, maar nog steeds zijn de ,,ontwikkelingen in de markt'' ongunstig, aldus het bedrijf.