BOONTJES MET SPEK

Flageolets zijn de niervormige, lindegroene boontjes die in de Franse keuken het meest geliefd van alle peulvruchten zijn. Traditioneel worden ze in Frankrijk altijd geserveerd bij gebraden lamsbout. Aan het thuisfront zijn we lang verstoken geweest van de geneugten van flageolets, maar gelukkig zijn deze verfijnde boontjes sedert een aantal jaren ook in Nederland verkrijgbaar; zowel in blik als in gedroogde vorm. Elegant ogende boontjes zijn het waar je heel goed mee voor de dag kunt komen bij etentjes die enige allure moeten uitstralen. Door flageolets niet uit pot of blik te halen maar ze zelf te koken, kun je nog wat smaakondersteunende ingrediënten toevoegen. Een hogedrukpan – ik schreef het al zo vaak op deze plek – is een uitkomst voor wie snel gedroogde peulvruchten wil koken: 's Avonds in de week gezet, de dag daarop in een handomdraai gekookt. Wie een dubbele portie kookt, kan het surplus invriezen samen met het kookvocht; in de magnetron zijn de bonen snel ontdooid en als nieuw. Als salade (aangemaakt met een pittige dressing en wat fijngesneden sjalot en peterselie) passen flageolets goed bij koude plakken rosbief, ossenhaas of lamsbout. En samen met het in reepjes gesneden ontbijtspek dat Fransen altijd meekoken met flageolets vormen ze een heerlijk winters gerechtje. Bereiding: Week de flageolets 12-24 uur. Giet ze af, doe ze in een hogedrukpan met zoveel vers water dat ze onderstaan. Voeg ontbijtspek, knoflook, laurier en olijfolie toe en sluit de pan. Breng op druk en laat de boontjes op laag vuur 35-40 minuten garen. Haal de druk van de pan, verwijder het deksel en schep de flageolets met een schuimspaan in een steelpan. Snijd het spek dwars op de draad in smalle reepjes, doe ze samen met de boter en enkele eetlepels van het kookvocht bij de boontjes in de pan en stoof alles nog 1-2 minuten op een laag vuur; breng de flageolets op smaak met zout en maal er wat peper bij. Een gekookt aardappeltje erbij en je bent geheel gelukkig.

    • Florine Boucher