Angst voor sluiting machinefabriek

Vakbonden vrezen sluiting van de machinefabriek Demag Delaval in het Overijsselse Hengelo, die binnenkort wordt overgenomen door het Duitse Siemens. De 370 werknemers van de fabriek legden vanmorgen tijdelijk het werk neer om te worden geïnformeerd door ondernemingsraad en bonden.

Siemens maakte vorige week bekend de Demag Delaval Groep (DDG) voor een onbekend bedrag over te nemen van Mannesmann, de huidige eigenaar. Hiertoe behoort ook de Hengelose vestiging, die de vakbonden `zeer rendabel' noemen. Tot oktober 1999 was het bedrijf in handen van Stork, dat de Hengelose machinefabriek bestempelt als een `goede activiteit'.

Bij de overname kondigde Siemens al aan dat het van plan was banen te schrappen door samenvoeging van bedrijfsonderdelen. Daarbij bleef de positie van Demag Delaval in Hengelo onduidelijk. Vestigingsdirecteur C. Pearson liet zich vorige week wel positief uit over de toekomst van zijn bedrijf.

Siemens wil Demag Delaval integreren in het Duitse Kraftwerk Union Industrie (KUI). Daarbij zou Siemens volgens de bonden alle Europese activiteiten van Demag Delaval binnen twee tot drie jaar willen overhevelen naar Duisburg. Siemens ontkent dat de plannen zo concreet zijn. De Hengelose machinefabriek is de enige vestiging van DDG in Nederland.

De vakbonden zijn `vol ongeloof en verbijstering'. Volgens M. Lenzen, bestuurder van vakbond De Unie, heeft sluiting van de fabriek grote gevolgen voor de werkgelegenheid in Twente. Niet alleen de Demag-werknemers dreigen hun werk kwijt te raken, ook vele toeleveranciers worden slachtoffer van de sluiting. De vakbond eist binnen een week duidelijkheid van de directie van Siemens. ,,Is die er dan nog niet, dan sluit ik niets meer uit'', dreigt Lenzen.

Volgens een woordvoerder van Siemens Duitsland is het nog veel te vroeg om te praten over sluiting van de fabriek. Hij zegt nochtans de angst van de werknemers goed te begrijpen. ,,Dat wil echter niet zeggen dat de fabriek in Hengelo gesloten wordt.''

Hij geeft te kennen dat mogelijk vestigingen van KUI – en dus ook van Demag Delaval – worden gesloten, wegens het bundelen van activiteiten in Duisburg. Ook kunnen onderdelen van KUI worden verkocht.