Vroege betaling rente fiscaal aantrekkelijk

De helft van de hypotheekrente over 2001, mits nog dit jaar betaald, is in het huidige kalenderjaar aftrekbaar. Dit kan de belastingbetaler een voordeel opleveren omdat volgend jaar de tarieven voor de inkomstenbelasting dalen.

Het ministerie van Financiën geeft toe dat de eerdere aftrek tot een flink voordeel van de belastingplichtige kan leiden. De fiscus biedt elk jaar huizenbezitters de kans om hun maandelijkse renteverplichtingen over de eerste helft van het nieuwe jaar nog in het kalenderjaar ervoor te voldoen.

Tarieven voor inkomstenbelasting gaan in het nieuwe stelsel echter omlaag (van 60 procent naar 52 procent en van 50 naar 42 procent), waardoor het fiscale voordeel eveneens afneemt. Door nu zes maanden vooruit te betalen, steekt de belastingbetaler het verschil van 8 procent in eigen zak.

Het loopt bij de verschillende banken echter nog niet storm met aanvragen voor vervroegde aflossingen. Rabobank, Aegon en Fortis zeggen hun klanten of tussenpersonen op de mogelijkheid te zullen wijzen.