Valse start ploeg Pfrommer

De nieuwe schaatsploeg van DSB beleefde op de NK afstanden een afgang. Geen enkele rijder van het team plaatste zich voor de komende wereldbekerwedstrijden. Daarmee is de rol van het team op internationaal terrein voorlopig uitgespeeld.

Ontgoocheld keek Leen Pfrommer gistermiddag op de Haagse Uithof voor zich uit. De kampioenenmaker van weleer vroeg zich af wat het afgelopen weekeinde mis is gegaan met zijn sterrenensemble. Met name op de 1.500 meter werd de nieuwe formatie van eigenaar Dirk Scheringa het slachtoffer van een veldslag. Bij de mannen eindigden Ids Postma en Jan Bos respectievelijk negende en tiende waardoor ze afvielen voor de World-Cupwedstrijden van volgend weekeinde in Berlijn. Hetzelfde overkwam olympisch kampioene Marianne Timmer bij de vrouwen. Vrijdag was Postma ook al in de achterhoede geëindigd op de vijf kilometer. Ook op 1.000 meter wist de Fries zich niet te kwalificeren voor de World Cup. Dat alles kon geen toeval zijn.

De eerste confrontatie tussen Pfrommer en Peter Mueller eindigde duidelijk in het voordeel van de Amerikaan. De schaatsmijl werd gewonnen door zijn paradepaardje Gianni Romme. Maar met de sterke jonge rijder Tuitert (tweede) en Wennemars (derde) bezette de SpaarSelectploeg ook de resterende podiumplaatsen op deze afstand. De terugkeer van de krasse wrekers Pfrommer en Van 't Oever, samen 138 jaar, ontaardde in een fiasco.

Zeker voor Pfrommer een hard gelag. Tegen het decor van de NK afstanden 2001 (de titelstrijd van 2000 was al verreden), die voor het eerst dienden als selectiedrempel, wilde hij zijn geschonden blazoen als schaatscoach oppoetsen. Drie jaar geleden werd Pfrommer tot zijn grote ongenoegen door de schaatsbond afgedankt als sprintcoach. Ondanks het feit dat hij Bos, Wennemars en Timmer had opgeleid. In totaal prijken zelfs elf wereldkampioenen op zijn erelijst. Maar de schaatsbond ging liever voor veel geld in zee met Peter Mueller. In Den Haag was Pfrommer afgelopen weekeinde dan ook gebrand op revanche, maar het werd een pure deceptie.

Pfrommer had geen verklaring voor de blamage. ,,Hier heb ik totaal geen rekening meegehouden'', stamelde hij. ,,Ik sta er versteld van. Tot het trainingskamp in Calgary is het geweldig gegaan. Natuurlijk heb ik gezocht naar oorzaken. Maar die zullen de komende dagen pas duidelijk worden in gesprekken met de rijders.''

Ook de betrokken schaatsers konden wat dat betreft geen duidelijkheid verschaffen. Voor torenhoge salarissen werden ze afgelopen zomer naar de ploeg van AZ-voorzitter Scheringa gelokt. Bos had het er zelfs voor over om zijn oude contract met SpaarSelect voor 325.000 gulden af te kopen. Niet zo moeilijk als je vervolgens verzekerd bent van een basissalaris van ongeveer acht ton. Scheringa bracht de professionalisering in een stroomversnelling. Nu moet hij constateren dat zijn rijders vooralsnog ontbreken op het internationale podium van de midden en lange afstanden. Alleen Timmer en Bos mogen in december naar de sprintwereldbekerwedstrijden in Seoel. Postma: ,,Ik heb hard getraind. In Calgary ging het fantastisch. Hier liep het gewoon niet. Ik hield er vooraf wel rekening mee dat ik me niet zou kwalificeren voor de vijf kilometer. Maar die prestatie op de 1500 meter, dat had niet gemogen.''

Timmer mompelde iets over een ,,gemis aan scherpte'' en een tekort aan ,,extensieve intervaltraining''. Ze bedoelde dat de rijders van de roodwitte brigade niet diep genoeg zijn gegaan in tempowisselingen op het ijs. Pfrommer dacht eerder aan het tegenovergestelde. ,,Misschien hebben we op de training niet fel genoeg gereden. Die scherpte krijg je alleen als je op de training heel hard schaatst.''

In een interview in de Volkskrant deed Pfrommer onlangs nogal geringschattend over de kwaliteiten van Mueller. ,,De opportunistische wijze waarop hij traint kan geen drie, vier jaar stand houden. Dat is beuken, beuken en tegen beter weten you are the champion roepen. Je hebt er even succes mee en dan is het over.''

Hij zal voorlopig niet graag aan die uitspraak worden herinnerd. Mueller heeft alleen Annamarie Thomas nog niet op de rails gekregen. Zij kwalificeerde zich slechts voor de duizend meter, maar zal daarvoor niet naar Seoel afreizen. De mannen van Mueller, daarentegen, imponeerden. Afgezien van bijvoorbeeld de prestaties van Wennemars, die ook de duizend meter won, toonde Romme, de oppermachtige wereldkampioen bij de allrounders van het vorige seizoen, opnieuw progressie. Mueller lijkt zijn paradepaardje optimaal te hebben geprepareerd. Romme zou drie afstanden hebben kunnen winnen als hij de tien kilometer niet aan zich voorbij had laten gaan. Romme: ,,Mueller verwacht dat je bij elke wedstrijd de knop omzet en gaat knallen. Op de trainingen drogen we elkaar flink af. Peter hanteert het principe dat je elkaar sterk moet maken. Bij DSB zullen de rijders nog naar elkaar toe moeten groeien. Postma heeft wel vaker in een dal gezeten. Als hij straks op zijn gevoel gaat rijden, komt de vorm wel weer terug.''

De vraag is hoe lang de dreun die DSB bij zijn debuut heeft gekregen zal doorwerken. Pfrommer: ,,Maar we kunnen met een alternatief programma veel compenseren. Zo'n ramp is het nog niet. Postma hoeft nu niet alleen voor de 1.500 meter naar Berlijn. In 1976 heb ik zoiets ook meegemaakt en toen kwam het ook weer goed met onder olympisch goud voor Kleine.''

En Ritsma, een andere verliezer van de NK die zich mede door kapotte schaatsen ook niet plaatste voor de 1.500 meter in Berlijn: ,,Ik overweeg om de vijf kilometer van Berlijn dan eveneens aan mij voorbij te laten gaan. Misschien kunnen Postma en ik het op een akkoordje gooien en bijvoorbeeld in Inzell tegen elkaar rijden. Maar je kunt moeilijk zeggen dat het een ideale situatie is. De jongens van Mueller staan er goed voor. Als je zo in vorm bent kun je de komende weken heerlijk spelen met je trainingsarbeid.''

PORTRET: Pagina 21

    • Erik Oudshoorn