Uitstel UMTS-veiling in Bern

De Zwitserse regering heeft de veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) voor onbepaalde tijd uitgesteld, nadat opnieuw een potentiële bieder is afgehaakt.

Het begin van de UMTS-veiling stond gepland voor acht uur vanochtend. Voor aanvang werd echter bekend dat Tele Danmark, een van de mogelijke bieders, zich heeft aangesloten bij een andere bieder, dSpeed AG, een consortium van de Zwitserse telecombedrijven Diax en Sunrise. Daarmee waren er evenveel bieders als vergunningen: vier. De Zwitserse overheid stelt een onderzoek in naar mogelijke illegale afspraken tussen potentiële bieders, aldus Bakom, de overheidsinstantie voor communicatie die verantwoordelijk is voor de veiling.

De overheid zegt dat de veiling alsnog doorgang kan hebben als zich de komende weken voldoende belangstellenden melden, aldus persbureau Bloomberg. Het is ook mogelijk dat wordt besloten om de vergunningen tegen een vast te stellen prijs aan de vier gegadigden te verkopen. De politieke druk om de vergunningen niet voor de minimumprijs te verkopen is groot. De aanvangsprijs voor de vergunningen bedraagt 50 miljoen franc per vergunning (omgerekend in totaal 289 miljoen gulden). De Zwitserse regering rekent op een totaalbedrag tussen de 2,5 en 6 miljard Zwitserse franc (tussen de 3,6 en 8,7 miljard gulden).

Vorige week telde de Zwitserse veiling nog tien deelnemers, maar aan het einde van de week was de helft afgehaakt, waaronder Deutsche Telekom, Telenor uit Noorwegen, Hutchison uit Hong Kong en het Brits-Amerikaanse NTL. Zij vonden de financiële risico's van de veiling niet opwegen tegen de baten. In Nederland waar op het laatste moment ook een aantal partijen afhaakte liep de veiling in juli uit op een teleurstelling voor de overheid, met een opbrengst van bijna 6 miljard gulden.