Te koop

Sneeuw zoeken

AND Ski-atlas 2001 op cd-Rom. Cd-Rom met informatie over 440 wintersportplaatsen in Europa, de VS en Canada. Te koop in boek- en platenwinkel. Prijs ƒ49,95. Info (010) 885 12 00

De wintersporter die nog niet weet waar hij deze winter de lange latten zal onderbinden, kan de hulp inroepen van de AND Ski Atlas. De atlas, editie 2001, is een gids naar 440 skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten. Er is informatie over skipassen, hotels, uitgaan, sneeuwzekerheid en ski-, snowboard- en langlaufmogelijkheden. Met gerichte zoekopdrachten kan een gebied `op maat' worden gezocht. Tevens zijn er internetlinks naar sites over het gebied toegevoegd. Ook heeft het programma een Europese routeplanner.

De systeemeisen voor het programma zijn niet al te hoog: een pc met Pentium-processor, Windows 95 en hoger, 16mb Ram, 16 bits kleurenkaart en cd-romspeler.

Mobiele tijd

Ericsson T20s, GSM met Swatch internettijd. Prijs afhankelijk van abonnement.

De laatste toevoeging aan het assortiment GSM's van Ericsson moet nog meer jongeren bewegen een mobiele telefoon te kopen. Het nieuwste snufje heet Swatch internettijd. De Zwitserse horlogemaker heeft een eigen manier van tijdmeting ontwikkeld. Het fenomeen bestond al een jaartje op de horloges van het merk, maar is nu dus ook af te lezen op het mobieltje.

De GSM is een dualband-telefoon van 128 gram. Naast de mogelijkheid tot bellen zijn de belangrijkste functies: WAP, trilalarm, spelletjes en spraakherkenning. De noviteit heet echter Swatch internettijd. Swatch internettijd verdeelt de dag niet in 24 uur maar in 1.000 `beats'. Eén beat staat gelijk aan 1 minuut en 26,4 seconden. De tijd wordt aangeduid met het @-symbool. De aardigheid is dat de `beat-meting' geen tijdszones kent: is het in Lunteren @563, dan is het ook in Tokyo en New York @563.

Handig? ,,Ik heb al een jaar een horloge met internettijd. Maar internettijd heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt'', zegt Katja Kreukels uit Amsterdam.

Dvd op afstand

Dvd-entertainmentset, Creative Labs. Pc-dvd Encore 12x Infra met afstandsbediening. Prijs ƒ599. Te koop in computerwinkels.

Video kijk je steeds meer met dvd (digital versatile disc). Belangrijkste verbetering ten opzichte van de videorecorder: een veel scherper beeld. Naast de dvd-spelers die direct aan een televisie gekoppeld worden, bestaan er ook dvd-spelers voor de pc. Creative Labs maakt er nu een met afstandbediening.

De pc-dvd vervangt steeds vaker de cd-rom. Cd-roms zijn nog wel af te spelen, maar de dvd biedt uiteraard ook plek aan dvd-roms die een veel grotere opslagcapaciteit hebben. En je kan er dus films op kijken hoewel het gebruiksgemak een stuk minder is dan bij een dvd-speler die direct aan een tv wordt gekoppeld.

De nieuwe `Encore Infra' bestaat uit een (inbouw-)dvd-speler, een in te bouwen Dxr3-kaart en dus de afstandsbediening. De laatste is ongeveer even groot als een bankpas en beschikt over alle knoppen die ook op een normale afstandsbediening te vinden zijn.

,,Zeker handig'', vindt Tony van Haarlem van on-line cd- en dvd-winkel Angus te Vianen. ,,De beeldkwaliteit maakt namelijk niets uit tussen een gewone en pc-dvd-speler. Het grote verschil is de gebruiksvriendelijkheid. Een gewone dvd-speler zet je onder de tv, terwijl de computer ergens anders staat. Het hangt er dan maar net van af hoe groot je huiskamer is.''

    • Tijn Kramer