Senaat Filipijnen buigt zich over aftreden Estrada

De afzetting van de Filipijnse president Joseph Estrada is een forse stap dichterbij gekomen, nu het Filipijnse Lagerhuis de president vandaag officieel in staat van beschuldiging heeft gesteld wegens omkoping en corruptie. President Estrada moet nu terechtstaan in de 22 leden tellende Senaat, waar een tweederde meerderheid (15 leden) nodig is om de president uit zijn ambt te zetten. Het is de eerste keer dat in de Filipijnen een president terecht moet staan voor de Senaat. Volgens de aanklacht heeft Estrada opbrengsten van een illegale bingo en van tabaksaccijnzen in eigen zak gestoken. Naar verwachting zal de behandeling in de Senaat eind deze maand beginnen.

De eerste stap in de impeachment-procedure werd vorige week gezet toen een commissie van het Lagerhuis de resolutie tegen de president opstelde. Toen al werd duidelijk dat die resolutie voldoende steun zou krijgen (meer dan eenderde van het aantal parlementariërs in het 218 leden tellende Lagerhuis) om de zaak naar de Senaat te verwijzen. Veel parlementsleden die aanvankelijk de regeringscoalitie van Estrada steunden, zijn de afgelopen tijd overgelopen naar de oppositie. Uiteindelijk stemden vandaag ruim honderd Lagerhuisleden voor impeachment van de president.

Nu de steun voor Estrada's regeringscoalitie steeds verder afbrokkelt, is de kans klein geworden dat de president het proces in de Senaat zal overleven. Tot voor enkele weken geleden leek er geen vuiltje aan de lucht voor de voormalige filmster die in 1998 de presidentsverkiezingen won met een historische meerderheid. Maar inmiddels zijn er nog maar vijf senatoren op wiens steun Estrada kan rekenen. Veertien senatoren hebben zich al uitgesproken voor zijn vertrek.

President Estrada zelf weerstaat vooralsnog de druk van de bevolking om onmiddellijk op te stappen om zichzelf daarmee de vernedering van een afzettingsproces te besparen. ,,Ik ben vastbesloten mijn onschuld te bewijzen'', zei Estrada vorige week nog. ,,Ik zal me langs grondwettelijke weg van alle blaam zuiveren.''

Ook de Filipijnse Kamer van Koophandel heeft de president opgeroepen af te treden. Tegelijkertijd riep Philippines Inc., een vereniging van machtige conglomeraten, Estrada in een manifest op te blijven zitten en het proces af te wachten. De Filipijnen dreigen een ,,bananenrepubliek'' te worden als ,,het gepeupel een president omver kan werpen''.

Gisteren was er een pro-Estrada demonstratie, waarbij tien keer zoveel mensen op de been waren dan bij de grootste demonstratie van de opposite tot dusver. Estrada kreeg ook de steun van de familie van de overleden dictator Ferdinand Marcos. Estrada noemde Imelda Marcos en haar zoon, die gouverneur is, zijn ,,echte vrienden in deze voor mij moeilijke tijden''.

    • Robert Giebels