Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een Nederlands medisch team dat deze zomer naar de Molukken vertrok om slachtoffers te helpen. Afgelopen week kwam het team terug naar Nederland. De oorlog, die nu al twee jaar duurt, heeft inmiddels duizenden slachtoffers gemaakt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Verslag van de reis die minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen naar het grensgebied van Ethiopië en Eritrea maakte en een reportage over de eerste dag van de klimaatconferentie in Den Haag. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de ramp in de treintunnel in het Oostenrijkse Kaprun, de hertellingen in Florida en de vandaag in Den Haag begonnen klimaatconferentie. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: Dutch approach. Tweede deel van een vierluik over de Molukse acties tussen 1970 en 1978 gaat in op de treinkaping op 2 december 1975 bij Wijster door zeven Molukse jongeren. Ned.3, 20.57-22.00u.

Hard cash. Over modellenbureau's die hoopvolle meisjes veel geld afhandig maken, de voordelen van het kopen van cosmetica via internet en de diëtiste van Newcastle United die geen kwalificaties had. Afl.: Looking good... at a price. BBC1, 20.30-21.00u.

Spots. De havenpolitie van Oostende werd onlangs onderdeel van de Belgische Rijkswacht. Het was een ware cultuurshock. Afl.: Scheepvaartpolitie, Oostende. Canvas, 20.55-21.35u.

Crashtest. Zie TV-vooraf. Veronica, 21.05-21.40u.

Andes to Amazon. Serie over de natuur van Zuid-Amerika met vanavond het buiten de oevers treden van de Amazone. Er ontstaat dan een gebied zo groot als Engeland met duiven, kaaimannen, reuzenotters en dolfijnen. Afl.: Mighty Amazon. BBC2, 22.00-22.50u.

Dokument: Brieven aan de koningin. In deze tweede aflevering van een serie over briefschijvers naar de koningin aandacht voor het strenge Nederlandse vluchtelingenbeleid. Raphaël verliest door een vermeende winkeldiefstal zijn kans op een verblijfsvergunning en roept de hulp van de koningin in. Ned.1, 22.56-23.45u.

Surinamers zijn beter dan Marokkanen. In deze aflevering over verschillen en overeenkomsten tussen Surinamers en Marokkanen gaat het over sportiviteit en verschillen in kracht. Ned.3, 23.10-23.40u.

Waskracht! Videoverslag van de Molukkers Sally Latul (28) en Freddy Manupassa (39) die de afgelopen maanden op het door geweld verscheurde Molukken doorbrachten. Ned.3, 23.40-0.07u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuws aan tafel. AD-columniste Pamela Hemelrijk, Wouter Huibregtsen en acteur/presentator Huub Stapel praten over de politieke verdeeldheid in Amerika en de landelijke ambities van Leefbaar Utrecht. RTL5, 22.35-23.20u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met een Nederlandse pelgrim naar aanleiding van zijn bezoek aan de paus. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

Omnibus. Een portret van de filmcomponist John Barry, die onder andere de muziek voor Goldfinger, Midnight Cowboy, Dances with Wolves en Out of Africa heeft geschreven. Afl.: John Barry – Licence to thrill. BBC1, 23.35-0.25u.

AMUSEMENT

Felderhof ontmoet. Rik Felderhof ontmoet pianist Louis van Dijk in Frankrijk en zakenman en zen-boeddhist André Pool in Monaco. Ned.1, 21.00-21.56u.

Human remains. Serie nep-documentaires begint met aflevring over een welgestelde man en vrouw die met elkaar zijn getrouwd en niets met elkaar gemeen hebben, afgezien van geld en achtergrond. De overleden verloofde van de vrouw werpt een donkere schaduw over het seksloze huwelijk van het stel, want zij vergelijkt haar huidige man voortdurend met zijn voorganger. Afl.: An English squeak. BBC2, 23.00-23.30u.

FILM

Clean Slate (Mick Jackson, 1994, VS). De geest van de film noir waart rond in bleek aftreksel van Groundhog Day. Privé-detective Dana Carvey is elke ochtend zijn geheugen kwijt. Show wordt gestolen door hond die geen diepte ziet. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

L'enfer (Claude Chabrol, 1993, Frankrijk). Opus 47 van Chabrol is een van zijn meest Hitchcockiaanse films. Hotelhouder François Cluzet denkt dat zijn vrouw (Emmanuelle Béart) hem bedriegt. Zijn paranoia neemt de vorm aan van een obsessie. En Chabrol speelt een subtiel spel met de kijker: wie jokt, wie overdrijft, wiens hel is dit eigenlijk? TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

Annie Hall (Woody Allen, 1977, VS). De tot dan toe slechts als komiek gewaardeerde Allen brak door als filmauteur met deze intelligente, onweerstaanbare relatiekomedie over twee neurotische Newyorkers, opgedragen aan de als Diane Hall geboren hoofdrolspeelster Diane (`ladida') Keaton. Ook met Tony Roberts, Paul Simon, Carol Kane. Oscars voor film, scenario, regie en Keaton. ARD, 1.00-2.30u., nagesynchr.

Cinderella Liberty (Mark Rydell, 1973, VS). Sensitieve love story waarin matroos James Caan valt voor vrijgevochten Marsha Mason, prostituée annex ongehuwde moeder. Oscar voor het liedje `Nice To Be Around'. BBC1, 1.30-3.25u.

Father Hood (Darrell Roodt, 1993, VS). Unaniem als rampzalig omschreven road movie met Patrick Swayze als kruimelcrimineel die warme band krijgt met zijn door hem bij nare pleegouders weggehaalde kinderen. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., tweetalige uitzending.

All in a Night's Work (Joseph Anthony, 1961, VS). Romantische komedie. Dean Martin valt voor Shirley MacLaine, ook al vermoedt hij dat zij de minnares was van zijn gefortuneerde, onder verdachte omstandigheden overleden oom. Morgen, SBS6, 15.15-16.55u., met reclame.