Referendum in Slowakije mislukt

Het referendum over vervroegde parlementsverkiezingen dat gisteren in Slowakije is gehouden is een flop geworden voor de belangrijkste organisator, oppositieleider en ex-premier Vladimír Meciar. Slechts twintig procent van het electoraat ging naar de stembus. Daarmee is het referendum ongeldig.

Van diegenen die gingen stemmen, stemde 92 procent vóór de vervroegde parlementsverkiezingen. Maar om geldig te zijn had vijftig procent of meer van de vier miljoen kiezers moeten opkomen.

Het lage opkomstpercentage is een zware tegenslag voor Meciar. Zijn partij, de Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) wordt geacht ongeveer dertig procent van het electoraat achter zich te hebben.

Een andere oppositiepartij, de nieuwe partij Smer (Richting) van de jonge populist Róbert Fico, eveneens voorstander van vervroegde verkiezingen, wordt geacht de steun te hebben van rond vijftien procent van de kiezers. Daarbij komen nog eens de ultra-nationalisten van de Slowaakse Nationale Partij (SNS), met een veronderstelde aanhang van rond negen procent van de kiezers.

Samen hadden die oppositiepartijen er dus in moeten slagen de helft van het electoraat te mobiliseren voor hun poging, de regerende coalitie van premier Mikuláš Dzurinda te wippen – temeer nu de populariteit van die coalitie aan zware erosie onderhevig is.

Opiniepeilingen hadden voorspeld dat veertig procent naar de stembus zou gaan. De opkomst van twintig procent is in dit licht een dramatisch slecht resultaat voor Meciar en Fico. Het was de eerste keer dat Fico electoraal werd `getest'.

Meciar zelf gaf gisteren geen commentaar. Premier Dzurinda – wiens termijn in 2002 afloopt – zei gisteren dat ,,duidelijk is dat het referendum maar om één persoon en zijn ambitie draaide''. ,,Met dit referendum heeft Meciar zichzelf en de rest van de oppositie een doodlopende straat binnengeleid'', aldus de premier.

Het was het vierde referendum sinds Slowakije in 1993 onafhankelijk werd. Bij geen van de vier volksstemmingen werd de vereiste minimumopkomst van vijftig procent van het electoraat gehaald.