PERENCOMPOTE VOOR RISSOLES

Deze klassieke perencompote uit de Haute Savoie is bestemd voor de voorraadkast. De bedoeling die daar achter steekt is dat er snel een nagerecht mee kan worden gemaakt. In de bergen moest je vroeger een lange weg te voet gaan om bij de kruidenier te komen. Een goed gevulde voorraadkast met eigen inmaak kwam dan goed van pas.

Potjes met zelfgemaakte perencompote zijn tegenwoordig een uitkomst voor wie genoeg heeft van het vieze toetjes-assortiment van de zuivelfabrieken. Met deze perencompote en enkele velletjes diepvries bladerdeeg achter de hand kan op ieder moment snel een lekker perenflapje worden gebakken – warme toetjes zijn troef in de winter. Spreid daartoe een dikke dot perencompote uit over het midden van een ontdooid velletje diepvries bladerdeeg. Bevochtig de rand met water, vouw het vel diagonaal dubbel tot een driehoek en druk met de tanden van een vork beide deegranden stevig op elkaar. Bestrijk de perenflapjes met losgeroerd eigeel vermengd met 1/2 eetlepel water en bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat in een hete oven (houd de oventemperatuur en baktijd aan die op de verpakking van het bladerdeeg staan vermeld).

De perencompote wordt als volgt gemaakt: Schil de peren, snijd ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes overdwars in dikke plakjes. Doe een bodempje water in een hogedrukpan, vul het stoommandje met de peren en zet het mandje op het rekje in de pan. Breng de pan op druk en stoom de peertjes gaar in circa 40 minuten.

Weeg de peertjes en reken per 100 gram perenvruchtvlees 60 gram suiker. Doe de stukjes peer samen met azijn, suiker en rozijnen in een lage, brede pan, voeg kaneel naar smaak toe en stoof alles nog 15-20 minuten op laag vuur in gesloten pan tot een dikke compote is verkregen; roer de massa nu en dan om zodat de compote niet kan aanbranden. Doe de perencompote over in schone jampotten en sluit ze af.

    • Florine Boucher