OPEC handhaaft productieniveau

De OPEC heeft vanochtend besloten haar productie niet verder te verhogen, ondanks de huidige hoge prijzen. Een aantal olie-importerende landen had wel op meer productie aangedrongen. Op 17 januari zullen de OPEC-ministers weer in Wenen bijeenkomen om de situatie op de oliemarkt opnieuw in ogenschouw te nemen.

In het tweede kwartaal van volgend jaar zullen de OPEC-ministers, die bijna 40 procent van de olieproductie voor hun rekening nemen, waarschijnlijk tot een productieverlaging besluiten, zo voorspelden analisten gisteren in Wenen.

Dit jaar hebben vier productieverhogingen door de OPEC de olieprijzen niet omlaag gebracht. Integendeel: die blijven hardnekkig hoog boven de 30 dollar per vat. Volgens de Indonesische olieminister Purnomo Yusgiantoroheeft de OPEC daaraan geen schuld. Er is een overschot aan olie in de wereld, zegt hij. De olie is duur doordat er volgens hem een schaarste is aan eindproducten zoals huisbrandolie in de Verenigde Staten, en die schaarste houdt de prijzen van ruwe olie hoog.

Toch is Indonesië blij met de hoge olieprijs. Elke dollar die de olie duurder wordt levert het land 1,5 miljard dollar extra inkomsten per jaar op, geld dat Indonesië hard nodig heeft om de buitenlandse schuld af te lossen, zegt minister Yusgiantoro.

De vergissing van 1997, toen de OPEC de productie verhoogde en de olieprijs naar tien dollar per vat tuimelde, mag volgens hem nooit meer worden gemaakt. Vrees voor zo'n prijsval was gisteren aanleiding voor het oliekartel niet weer tot een verhoging te besluiten, maar eerst de situatie op de oliemarkt af te wachten. Toch had de APEC, de economische club van landen rondom de Stille Oceaan, gisteren op haar vergadering in Brunei de OPEC nog tot een productieverhoging opgeroepen.

Analisten verwachten dat de olieprijzen in het tweede kwartaal van het volgend jaar — wanneer de winter weer voorbij is — weer zullen dalen. Oliedeskundige Leonidas P. Drollas van het Centre for Global Energy Studies in Londen hield gisteren in Wenen al rekening met een productieverlaging door de OPEC van 1 miljoen vaten olie per dag, wil de OPEC volgend jaar voorkomen dat de prijs onder de 22 dollar per vat zakt.

Het mechanisme van OPEC om de productie automatisch met 500.000 vaten per dag te verhogen als de gemiddelde prijs van OPEC-olie twintig dagen achtereen hoger is dan 28 dollar per vat lijkt zijn langste tijd gehad te hebben, liet de Indonesische minister doorschemeren. Secretaris-generaal Lukman ontkende vanmorgen op zijn persconferentie dat het mechanisme een automatisme is: ,,Dat hebben de media ervan gemaakt.''

De OPEC-ministers verschoven gisteren uit respect voor de slachtoffers van de treinramp bij Kaprun hun formele vergadering naar vanmorgen.

De Venezolaanse olieminister, Ali Rodríguez Araque, is gisteren gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de OPEC met ingang van 1 januari.

    • Paul Friese