Omstreden Mirko Šarovic ligt op kop

Bijna een jaar lang heeft de internationale gemeenschap, in de persoon van Wolfgang Petritsch, geprobeerd Mirko Šarovic uit de stoel van de president van de Servische Republiek in Bosnië te houden. Nu ziet het er naar uit dat de kiezers hem in die stoel zetten.

Šarovic is lid van de Servische Democratische Partij (SDS), die is gesticht door Radovan Karadzic en die volgens Richard Holbrooke niets anders is dan ,,een criminele organisatie''. Hoewel Petritsch het daarmee niet eens is, was in januari van dit jaar zijn SDS-lidmaatschap wel een reden om hem terug te fluiten toen Šarovic – toen vice-president – op de lege stoel van de president van de Servische Repubiek ging zitten. Die was leeg sinds Petritsch' voorganger Carlos Westendorp tien maanden eerder de gekozen president Poplašen – lid van de neo-fascistische Radicale Partij – de laan had uitgestuurd.

Petritsch accepteerde die stap van Šarovic niet. Het zou gaan om ,,een illegale coup, bedoeld om de Servische Republiek te destabiliseren en de akkoorden van Dayton in gevaar te brengen''. Šarovic, aldus Petritsch, was net zo anti-Dayton als Poplašen – een oordeel dat overigens moeilijk kon stroken met het feit dat Westendorp Šarovic eerder Poplašens functie zelf had aangeboden. Even had de Servische Republiek twee would-be presidenten (net zo min als Šarovic was Poplašen bereid van het presidentschap af te zien: hij decoreerde integendeel de ene oorlogsmisdadiger na de andere) maar geen door Petritsch erkende president: deze erkende premier Milorad Dodik als waarnemend president. In februari legde Šarovic zich er uiteindelijk maar bij neer.

Volgens de voorlopige uitslag kreeg zaterdag Šarovic bij de presidentsverkiezingen in de Servische Republiek 59 procent van de stemmen, tegen Dodik rond 30 procent.