Nationalisten in Bosnië op winst

Tegen de wens van de internationale gemeenschap en anders dan de moslims, hebben Bosnische Serviërs en Kroaten zaterdag massaal op nationalistische partijen gestemd bij verkiezingen in Bosnië.

In de Servische Republiek, een van de twee territoriale entiteiten van Bosnië, haalde de Servische Democratische Partij (SDS) overal meer dan vijftig procent van de stemmen. In sommige arme gebieden stemde ruim tachtig procent op de partij, opgericht door de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan Karadzic.

De uitslag is een klap voor het internationale bestuur van Bosnië. Zij heeft voortdurend de huidige premier van de Servische Republiek, Milorad Dodik, en zijn sociaal-democraten gesteund. Maar de Bosnische Serviërs hebben zich van de pro-Westerse Dodik afgekeerd; zij vinden hem te veel aan de leiband van het internationale bestuur lopen en verwijten hem corruptie en incompetentie.

De Bosniërs kozen een federaal parlement en parlementen van de twee entiteiten, de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie. De Bosnische Serviërs kozen ook een nieuwe president. Mirko Šarovic, kandidaat van de nationalistische SDS, wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe president van de Servische Republiek.

In de federatie stemde meer dan zeventig procent van de Bosnische Kroaten op de nationalistische Kroatische Democratische Unie (HDZ). Tegelijk hield de HDZ, de partij van wijlen de Kroatische president Tudjman, een referendum over een eigen territoriale entiteit voor de Bosnische Kroaten. Het referendum was al bij voorbaat illegaal verklaard door de internationale gemeenschap. De OVSE noemde het referendum een ,,zeer serieuze overtreding'' van de akkoorden van Dayton. Bosnië-gezant Wolfgang Petritsch ging nog een stap verder en noemde HDZ-leider Ante Jelavic, lid van het Bosnische staatspresidium, ,,de enige vijand van Dayton''. De akkoorden van Dayton maakten vijf jaar geleden een einde aan de oorlog in Bosnië. De HDZ staan sancties te wachten wegens het organiseren van het illegale referendum.

De Bosnische moslims zijn de enigen die, naar het zich laat aanzien, niet massaal op nationalisten hebben gestemd. De multiculturele Sociaal-Democratische Partij (SDP) heeft vooralsnog de meeste stemmen gekregen. Maar de nationalistische Partij van Democratische Actie (SDA) van de onlangs afgetreden president Izetbegovic heeft niet zo veel verloren als de internationale gemeenschap had gehoopt.

De officiële uitslag wordt later vandaag verwacht.

    • Yaël Vinckx