Mylène knokt door

Bruce Lee mag Chinees zijn en kungfu uit China komen, het begrip `vechtsport' is Japans. Het land van kendo, aikido, judo, jiu jitsu en karate is ook de bakermat van het kickboksen en van de K-1 gevechten. Bij K-1 gevechten ontmoeten de `number ones' uit het karate, kickboksen en kungfu elkaar in de ring. Buiten een betrekkelijk kleine groep afficionado's is K-1 in Nederland onbekend. In Japan echter lijkt het enthousiasme voor deze keiharde wedstrijden – gezien de beelden die RTL5 gaat uitzenden – te grenzen aan massahysterie.

Schoolkinderen, tijdschriftenverkoopsters, zakenmensen, iedereen betoont eerbied aan de, meestal buitenlandse, vechtreuzen. Handtekeningenjagers vragen eerbiedig aandacht, meisjes raken ze giechelend aan en op de markt is K-1 merchandising big business. Extra intrigerend bij dit verschijnsel is de Nederlandse invloed: al vijf jaar lang domineren twee Nederlandse vechters de K-1 wedstrijden. Ernesto Hoost en Peter Aerts.

Ernesto Hoost, bijgenaamd mister Perfect, traint in Amsterdam. Hij is – ondanks zijn supergespierde uiterlijk – de beminnelijkheid zelve. In gesprekken met interviewster Mylène de la Haye komt hij vriendelijk en intelligent over, in de ring is hij een killer. Boeiend is het antwoord dat Ernesto geeft wanneer Mylène op onbevangen toon vraagt hoe het is om knock out te gaan.

Peter `the Lumberjack' Aerts is ook een killer. De kijker ziet eerst hoe onze landgenoten in de volgepakte Tokyo Dome diverse tegenstanders van onbekende herkomst met hoofdpijn, leverklachten en afspraken voor de orthodontist naar huis sturen. Dan blijkt dat ze ook vier keer tegen elkaar in de ring hebben gestaan. Ze hebben beide twee keer gewonnen en twee keer verloren.

De kijker krijgt een samenvatting van een gevecht dat de Houthakker wint van meneer Volmaakt. Vervolgens wordt een menselijk beest ten tonele gevoerd: Jerome le Banner, een gespierde vleeskolos van 120 kilo. Peter Aerts wordt door dit letale product uit de anabole bio-industrie vermorzeld. Dan wordt Franse Jerommeke losgelaten op Ernesto Hoost. We zien hoe Hoost door de ring wordt gemept en het onwaarschijnlijke doet zich voor: de kijker voelt medelijden opkomen met onze landgenoot. Maar, de rest móét u zien!

K-1: Mylène knokt door!, dinsdag, RTL5, 23.00-23.35u.

    • Hans Moll