Little shop of horrors is `aardig ding'

`Een van de leukste musicals van de vorige eeuw', vindt Joke de Kruijf van `Little Shop of Horrors'. Het verhaal draait om een vleesetende plant, die een winkelbediende tot moord drijft.

Op een piepschuimen hoofd in de kleedkamer van Joke de Kruijf prijkt het kapsel van Audrey. Kaarsrechte, witblonde haren, een bobkapsel. Audrey is een vrouw met plastic handtasjes en een mantelpakje, liefst roze of lila. Ze droomt van een eengezinswoning in Buitenveldert, met een oprijlaantje van grind, en van een glanzend broodrooster. Slissend vertolkt musicalster Joke de Kruijf Audrey in de musical Little Shop of Horrors.

Deze maand ging Little Shop of Horrors in Tilburg in première. ,,Het is een van de leukste musicals van de vorige eeuw,'' zegt De Kruijf, die sinds ze de musical dertien jaar geleden in Berlijn zag, altijd graag kindvrouwtje Audrey heeft willen zijn. ,,Het is de combinatie van humor en horror die zo aanspreekt.''

Eind jaren zeventig was de musical al eerder in Nederland en Vlaanderen te zien, in de uitvoering van het Ballet van Vlaanderen (toen nog Arena). De rechten berustten inmiddels al jaren bij Joop van den Ende. Toen ze verliepen, kocht Albert Verlinde van V&V Entertainment ze snel op, voordat ze verlengd werden. Little Shop of Horrors gaat over een sullige winkelbediende in een bloemenzaak die beroemd wordt omdat hij een buitenissige plant heeft gekweekt. De plant leeft op bloed en mensenvlees en drijft hem tot moord. Little Shop of Horrors is geschreven door Howard Ashman en Alan Menken, bekend van de Disney-films Alladin en Belle & het Beest.

De Nederlandse versie van de musical, vertaald door Koen van Dijk, speelt zich af in Amsterdam. Het winkeltje van de morsige meneer Muschnik (Clous van Mechelen) is op de Zeedijk. Hoofdrolspeler Seymour, de lieve eikelige winkelbediende, heet hier Simon (Thomas van Luyn). Van Luyn, van huis uit cabaretier, is al zolang hij zich kan heugen fan van Little Shop of Horrors. Hij kent de liedjes al jarenlang uit zijn hoofd. Van Luyn schreef Koen van Dijk een lange e-mail met vertaalsuggesties, waarvan een deel werd overgenomen. Van Luyn: ,,Simon zingt over zijn karig bestaan. Op Schiphol is hij nog nooit geweest, luidde een regel in dat lied. Ik stelde voor: in Madurodam. Dat leek me veelzeggender. Wie wil er nou op Schiphol rondhangen?''

Gehuld in een spencertje vertolkt Van Luyn zijn droomrol van voetveeg. Het bevalt hem, maar Van Luyn blijft toch in de eerste plaats cabaretier. ,,Er zijn ook niet zoveel musicals waar ik in zou passen. Ik heb nou eenmaal niet een stem als Bill van Dijk, als Joke de Kruijf. Het is de humor en de cultuur van deze specifieke musical die bij me past. Bij mijn smaak, bij wat ik kan. Ik houd van r&b, van science fiction, van Amerikaanse cultuur. The Rocky Horror Picture Show, dat zou ik ook wel willen, al is dat een veel slechtere musical. En Jesus Christ Superstar, mocht dat ooit langskomen.''

Bill van Dijk is de vleesetende plant. Van Dijk heeft een keer eerder aan de musical gewerkt, maar door onvoorziene omstandigheden ging dat uiteindelijk niet door. Van Dijk, die de musical een `grappig ding' noemt, wilde wel weten of hij de avond in de coulissen door moest brengen, als hij de rol van plant op zich nam. Dit was niet de bedoeling. Van Dijk is zoiets als de ziel van de plant, gehuld in pak, met één groene handschoen. De plant is ook gewoon als plant in een pot aanwezig op het podium. ,,Ik moest er stáán, hoe precies dat was nog de vraag. Daar zijn we al repeterend naar op zoek gegaan. In een eerdere versie dook ik op tijdens een zonsverduistering. We hebben veel uitgeprobeerd, veel geschrapt.''

Net als Joke de Kruijff vindt Van Dijk het prettig na alle grote, geliktere musicals met een `klein ploegje' te spelen. ,,Thomas van Luyn kende ik niet. Ik ben van tevoren naar zijn show gaan kijken. Die vond ik goed. Het is een gemengde groep, met Clous van Mechelen erbij als vreemde eend, en het werkt prima. Anders dan bij grote producties vind je hier geen mensen zonder podiumervaring, die recht van een opleiding komen. En het komt niet voor dat je niemand die op het toneel staat niet herkent. Geen wissels in de ploeg.''

Little Shop of Horrors, tournee t/m 8/4/2001. Inl. 073 6111679 of www.littleshop.nl

    • Judith Eiselin