Libanezen achter Jumblatt

Enkele duizenden Libanezen zijn gisteren naar het dorp Mukhtara in het Shoufgebergte samengekomen om steun te betuigen aan druzenleider Walid Jumblatt tegen Syrië. Damascus heeft hem persona non grata verklaard omdat Jumblatt heeft opgeroepen tot gedeeltelijke terugtrekking van de 35.000 man Syrische troepen uit Libanon nu het Israëlische leger het zuiden heeft ontruimd. Zijn oproep heeft Jumblatt de enthousiaste bijval opgeleverd van de grote christelijke gemeenschap in Libanon, die de Syrische dominantie over het land meer dan beu is.

De Libanese regering, nu geleid door verkiezingsoverwinnaar Rafiq Hariri, heeft vorige week in haar regeringsverklaring juist opgeroepen tot aanhalen van de banden met Syrië. Pro-Syrische groepen in Libanon beschuldigen Jumblatt, vroeger zelf ook een naaste bondgenoot van Syrië, ervan de belangen van Israël te dienen.