Lauwe reactie op Molukse video

Nederlandse Molukkers reageren lauw op een dramatische videoboodschap van het christelijk verzet op Ambon om de strijd tegen de moslims en voor de onafhankelijkheid te steunen. Dat blijkt uit de reacties op de boodschap, die al enige tijd onder Molukkers in ons land circuleert.

De videoboodschap wordt vanavond uitgezonden in het televisieprogramma `Waskracht' van de VPRO. Twee Molukse strijders uit Nederland, die vorige maand nog in Ambon-stad waren, geven in de studio commentaar op de smeekbede van één van de leiders van het verzet Emmang Nikijuluw: ,,Stop de verdeeldheid, dit is een mooie kans om onze krachten te hervatten. Wij moeten onafhankelijk worden. Laten we zij aan zij lopen om deze verzetsstrijd voort te zetten.'' Woordvoerder Wattilete van de RMS-regering in ballingschap heeft begrip voor de oproep: ,,Men ziet in dat er geen internationale inmenging komt om de strijd te stoppen. Tegelijk groeien de Jihad-troepen en die komen ook van buiten''.

Volgens Wattilete is het niet realistisch om van Molukkers in Nederland te vragen daadwerkelijk op Ambon mee te vechten.