Lapland

,,Ik was er vroeg bij met The Beatles. Ik herinner me nog dat ik met mijn vriendjes in de zandbak stond te spelen en dat we riepen `Yeah Yeah'. Waar ik woonde, in Twente, kwam alles zo'n twee jaar later dan in het westen. Maar mijn moeder kocht al wel hun platen. Later raakte ik onder de indruk van Focus. Toen ik zelf gitaar ging spelen, onder andere in de groep Lapland, werd Jan Akkerman mijn grote idool. Ik wilde spelen als hij. En zíjn zoals hij. Net zo rebels en tegendraads.''

Tom Egbers (42) is journalist bij de NOS-tv. Hij is vooral bekend van sportprogramma's. In het verleden maakte hij ook muziekprogramma's, zoals Tom & Herrie. Over zijn tijd als gitarist in de groep Lapland, eind jaren '70, schreef hij een mooi geserreerd verhaal voor de bundel Paradijs Bij Het Dashboardlicht, over zijn tienerjaren. Toe sjouwde hij een zomer lang katoenbalen om voor een gitaar te sparen. In het boek staan ook bijdragen van onder anderen Sanne Wallis de Vries, Dolf Jansen, Candy Dulfer en Roald van Oosten (zanger van Caesar) over hun muzikale herinneringen aan de jaren '70 en'80. Donderdag wordt de bundel in Paradiso, Amsterdam, gepresenteerd met een gevariëerde avond waarop een aantal auteurs voorlezen, en muzikanten liedjes uit de jaren zeventig en tachtig spelen.

,,Ik had meer dromen in die tijd: gitarist worden, linksbuiten spelen bij Heracles I, in New York wonen. Maar de band was het belangrijkst. Dat bleek toen ik op een gegeven moment moest kiezen van mijn ouders, omdat het op school slecht ging: voetballen of muziek maken. Ik koos voor muziek. Want dat samenspelen met anderen vond ik geweldig. Wegens het `jongens onder elkaar-gevoel'. Meisjes waren er niet bij, want die speelden toentertijd in Twente nog uitsluitend viool of piano. Dat paste niet in ons idee van een rockband.

,,De band heette Mister Booboo's Steel, String & Brass Band, en we traden op in legerbases in Duitsland en op het popfestival in Lochem. Maar echt goed ben ik als gitarist nooit geworden. Al speelde ik zes uur per dag, en oefende ik zelfs onder het eten nog barré's. Het was mijn tragiek dat ik in die band de opvolger was van de Marco van Basten van het gitaarwezen; Peter Tiehuis. Die kon alles spelen wat hij wilde. Het was alsof je Eric Clapton hoorde.

,,Nu ik journalist ben kan ik mijn liefde voor sport en muziek soms combineren. Ik heb eens een terugblik gemonteerd op een voetbalwedstrijd, op muziek van Thelonious Monk, en een keer atlete Nellie Cooman op Chopin. En ik speel nog gitaar in de badkamer. Zoals het gaat in het leven: nu heb ik het geld om de Gibson Les Paul, de `Jan Akkerman-gitaar', te kopen waar ik in de Lapland-tijd voor spaarde. Maar nu heb ik geen tijd meer om er serieus op te spelen.''

Paradijs Bij Het Dashboardlicht, samengesteld door Adriaan Jaeggi, wordt uitgegeven door Thomas Rap. 16/11 boekpresentatie in Paradiso, met optredens van Meindert Talma, Daryll-Ann en Horns of the Seventies en voorlezen door Menno Wigman, Dolf Jansen en anderen.

    • Hester Carvalho