Koffiekartel krijgt prijs niet omhoog

De koffieproducerende landen zijn er voorlopig niet in geslaagd de koffieprijs op te krikken. Een ton koffie kostte vrijdag op de Londense termijnmarkt Liffe nog maar 660 dollar. Dit is het laagste prijsniveau in dertig jaar. In mei kwamen de landen van de samenwerkende organisatie ACPC exportbeperkingen overeen. Naar voorbeeld van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) wilden zij door het terugdringen van het aanbod de prijs op de wereldmarkt opdrijven. Praktische problemen en geringe controlemogelijkheden maakten de taak voor de ACPC bij voorbaat al moeilijk. Het koffiekartel geeft de moed echter niet op. De ACPC heeft goede hoop dat Indonesië, Vietnam en India zich bij het initiatief aansluiten. Volgens secretaris-generaal Roberio Silva van de ACPC zal Vietnam op 15 november als eerste zijn export beperken.