KEITH JARRETT

Hij is er na een jarenlange zieke fysiek al lang weer bovenop, de veelzijdige pianist Keith Jarrett. Dat leert de sprankelende dubbelaar Whisper Not met opnamen die al bijna anderhalf jaar oud zijn. Uit de bijgevoegde discografie blijkt tevens dat de therapeutische solo-cd The Melody at Night with You die vorig jaar herfst verscheen al in 1998 werd vastgelegd. Waarom ECM zijn opnamen zo lang laat liggen is raadselachtig. Misschien wil producer Manfred Eicher ermee onderstrepen dat hij lak heeft aan trends: als iedereen haast heeft dan doe ik het langzaam.

Voor het repertoire op Whisper Not is dat geen enkel bezwaar. Met zijn al decennia vertrouwde tandem, bassist Gary Peacock en drummer Jack DeJohnette, speelt Jarrett ook deze keer uitsluitend standards. Tot hoorbaar genoegen van het Parijse Palais des Congrès dat er na twee keer zeven stukken duidelijk nog geen genoeg van heeft.

Die reactie is begrijpelijk want Jarretts inzet om bijna dood gespeelde stukken als Round Midnight en Prelude to a Kiss nieuw leven in te blazen is hartverwarmend. Zelfs van een rechtlijnige blues als het door Clifford Brown geschreven Sandu weet hij iets bijzonders te maken, dankzij zijn ongelooflijke timing.

Jarretts gemummel en extatische gekreun, neem je deze keer niet alleen voor lief, je ervaart ze als toepasselijke geluiden bij een glorieuze wedergeboorte.

Keith Jarrett: Whisper Not (ECM 1724/25 543 818). Distr.Universal

    • Frans van Leeuwen