Jonge toerende jazz-vips zijn er in soorten

De Nederlandse vertaling van de afkorting VIPs zou kunnen zijn Verscheidene Indrukwekkende Prijswinnaars. De twee bands die het Muziek en Theater Netwerk deze maand onder de titel `Young VIPs on Tour' door Nederland laat toeren, zijn namelijk de winnaars van een paar prestigieuze jazzprijzen. Blink zegevierde vorig jaar op het concours van het Jazz Festival Breda en veroverde dit jaar de Dordtse Jazz Prijs. Jamesz won afgelopen zomer de eerste editie van de Dutch Jazz Competition.

Maar VIP kan ook staan voor Voorspelbaar Ingekleurd Programma, zo bleek toen Blink zaterdagavond het spits afbeet in het BIMhuis. De groep kent een klassieke jazzkwartetbezetting (sax, piano, bas en drums) en speelt een repertoire dat al even traditioneel is. Van een bandleider als Mete Erker is dat op zijn minst opmerkelijk te noemen. Deze jonge saxofonist bewees eerder door lidmaatschap van onder meer de Jazzmeteors, het Martin Fondse Oktemble en de David Liebman Group, een goed neus te hebben voor interessante ontwikkelingen buiten de mainstream.

En toch speelt Mete Erker met zijn kwartet Monk en Ellington alsof hij een Amerikaan is van neo-klassieke huize, in plaats van een Nederlands-Turkse leider van een Nederlands-Duits-Fins gezelschap.

De eigen composities waarin veel Coltrane doorklinkt, sluiten naadloos aan bij de evergreens. Het is allemaal heel solide en doordacht en op het spel is niets aan te merken – Erker beschikt over een mooi, vol geluid. Maar avontuurlijk is het niet.

Hoe anders is het gesteld met Jamesz, de andere helft van de double bill. Vanwege hun onconventionele instrumentatie – twee akoestische gitaren en een djembé – werd dit trio door sommige critici eerder afgedaan als kampvuurmuzikanten.Maar niets is minder juist. Jamesz is compromisloos en baant een eigen pad langs een scala aan latin-, Afrikaanse en jazz-invloeden. Ballads worden afgewisseld met diepe grooves en rauwe bluesakkoorden. Omdat zowel de composities als het geluid bijzonder helder zijn, blijft dit curieuze maar bijzonder aanstekelijke mengsel fier overeind.

Jamesz is al zo'n tien jaar bij elkaar en dat is te horen. De groep speelt ongekend hecht en de leden weten elkaar blindelings te vinden in de solo's en collectieve improvisaties. Dat zangeres Izaline een plaats heeft weten te veroveren in dit dichtgetimmerde samenwerkingsverband is op zich al een prestatie. Dat het ook werkt is opzienbarend. Met haar lenige stem, die af en toe werd voorzien van misschien net iets te veel galm, voegde zij passie toe aan het totaalgeluid. Ze kwam zelfs weg met een latinversie van het anders zo zeurderige Isn't she lovely van Stevie Wonder.

Concert: Young VIPs: Blink & Jamesz. Gehoord: 11/11 in BIMhuis, Amsterdam. Herh: t/m 16/12 tour door heel het land. Inl: (MTN)(020) 6241063 of www.muziekentheaternetwerk.nl.

    • Edo Dijksterhuis