Internationaal

LONDEN

De val van de Nasdaq, die afgelopen vrijdag op het laagste punt van het jaar sloot, heeft de beurzen van Europa vanochtend niet onberoerd gelaten. Het beeld was overal hetzelfde: dalende technologiefondsen en als gevolg daarvan dalende indices.

In Londen leverde de index vanochtend 1,2 procent in. Vroeg in de middag noteerde de graadmeter 6.322 punten. Telecombedrijf Vodafone, dat morgen de cijfers over het derde kwartaal bekendmaakt, verloor 0,8 procent op 2,43 pond.

Groot was het verlies bij Bookham, een bedrijf dat onderdelen voor glasvezelkabelnetwerken maakt. Dit fonds kelderde 9,7 procent. Softwarefabrikant Sage verloor 4,4 procent en chipfabrikant ARM 3,2 procent.

FRANKFURT

In Frankfurt daalde de index van de Nemax, de toonaangevende beurs voor jonge technologiebedrijven in Europa, vanochtend meer dan 5 procent. Als gevolgd daarvan daalde de graadmeter tot het laagste niveau van dit jaar, 3.853 punten. De Nemax volgde zijn grote Amerikaanse broer Nasdaq, die voor het weekeinde 5 procent was verloren.

Ook de DAX, de index van de grootste Duitse fondsen, leverde vanochtend stevig in. Rond het middaguur noteerde de beursbarometer 1,3 procent lager op 6.765 punten.

Zeep- en cosmeticafabrikant Henkel, bekend van Persil en Fa, publiceerde vanochtend de kwartaalcijfers. De winst is met een kwart gestegen, maar dat was de beleggers niet voldoende. Het aandeel verloor 3,3 procent op 74,44 euro.

PARIJS

Ook in Parijs waren het de technologieaandelen die de negatieve toon zetten. De techfondsen gingen over een breed front achteruit en sleepten de CAC-40 in hun val mee. Rond het middaguur noteerde de index 1,5 procent punten lager op 6.055 punten.

Thomson-CSF, een producent van defensie-elektronica, verloor vanochtend 3,6 procent nadat het de kwartaalresultaten had bekendgemaakt. De omzet van Thomson-CSF steeg met 35 procent.

Tot de verliezers behoorden ook de mediabedrijven Canal Plus en TF1. Canal Plus verloor 2 procent op 168,20 euro, TF1 daalde 2,2 procent naar 54,50 euro.

TOKIO

De Aziatische beleggers dumpten vandaag massaal hun aandelen in de technologiesector. In navolging van de index van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq zakten de graadmeters in Azië massaal door het ijs. De Hongkongse Hang Seng-index daalde meer dan 3,7 procent en sloot op 14.816 punten. De Nikkei-225 eindigde de dag 2,2 procent lager op 14.665 punten. De indices van Taiwan en Seoul leverden beide bijna 5 procent in.