Hertelling Palm Beach met de hand

De kiescommissie in Palm Beach laat alle 425.000 uitgebrachte stemmen opnieuw en met de hand tellen. Aanleiding was een handmatige proeftelling van één procent van de stemmen.

Die leverde zaterdag voldoende verschillen met de eerdere machinale telling op om tot de maatregel te besluiten.

Door deze beslissing zijn de kansen van Al Gore om de hele staat te winnen toegenomen. Op grond van de beperkte hertelling met de hand zou Gore in heel Palm Beach 1.900 stemmen erbij kunnen krijgen. Dat is genoeg om hem het presidentschap te bezorgen. Na de tweede machinale hertelling in Florida had de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush nog maar een voorsprong van 288 stemmen in heel Florida.

Bush, zijn kandidaat vice-president Cheney en zeven kiezers zouden vanmiddag in kort geding een verbod op handmatig hertellen van de stemmen in enkele kiesdistricten in Florida. De Republikeinen zeggen dat het tellen met de hand leidt tot willekeur en de deur opent voor fraude. ,,Er zijn geen regels voor, het is daarom ongrondwettig'', zei Bush' vertegenwoordiger in Florida, oud-minister James Baker zondag. De zaak speelde vanmorgen voor een federale rechter in Miami.

De Republikeinen boden de Democraten aan hun rechtszaak in te trekken op voorwaarde dat de Democraten afzagen van hun eis dat in een aantal kiesdistricten met de hand opnieuw wordt geteld. De Republikeinen willen dat wordt volstaan met de al voltooide tweede machinale hertelling plus de laatste poststemmen die uiterlijk aanstaande vrijdag mogen binnenkomen.

Een nieuw strijdfront tekent zich af rond de telling van die overzeese stemmen: zij moeten aan allerlei vormvereisten voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld uiterlijk op 7 november zijn afgestempeld en de afzender moet zijn identiteit ter plekke hebben laten verifiëren. De Republikeinen waarschuwen al dat zij strikt zullen toezien op zorgvuldige toetsing aan deze vereisten. Zij zijn bang dat Democraten aanhangers in het buitenland hebben gevraagd alsnog stemmen per post te sturen.

De Gore-campagnestaf ziet geen reden de handmatige hertelling af te lasten. Die vindt plaats in districten die steevast sterk Democratisch stemmen. De Gore-vertegenwoordigers in Florida deden afgelopen weekeinde een dringend beroep op Bush zijn rechtszaak in te trekken.

De hertelling van de stemmen in Florida is van doorslaggevend belang omdat de definitieve uitslag van de stemming in die staat de presidentsverkiezingen beslist. Wie de staat wint, krijgt 25 kiesmannen in het zogenaamde Electoral College. Daarmee heeft hij een meerderheid in dat college en wordt de 43ste president van de Verenigde Staten.Bij hertelling van de stemmen in de staat New Mexico heeft gouverneur Bush een voorsprong van 17 stemmen genomen op vice-president Gore. Eerder werd de staat (met vijf kiesmannen) aan Gore toegewezen. De gewijzigde uitslag kan van invloed zijn op de keuze van de president, indien Florida aan Gore toevalt en de Republikeinen besluiten in andere staten ook hertellingen af te dwingen. Zolang de hertelling in Nieuw Mexico niet compleet is en de termijn voor het vragen van nieuwe hertellingen niet is verstreken, heeft de politie de stemmen in beslag genomen om te voorkomen dat er mee wordt geknoeid.

DOSSIER AMERIKAANSE VERKIEZINGENwww.nrc.nl