Geboren in verkeerd land

Nationaal kampioene ritmische gymnastiek Emmy van Montfoort werd gisteren zevende op het Alfred Vogeltoernooi in Deventer, de traditionele afsluiting van het seizoen. Van Montfoort (17) was de voornaamste troef van de Nederlandse delegatie. Ze maakte als zevenjarige de overstap van turnen naar ritmische gymnastiek. En sinds 1994 maakt de VWO-leerlinge deel uit van de nationale selectie. Nederland heeft een bescheiden kweekvijver van driehonderd wedstrijdgymnastes en is weinig bekend met de olympische sport. De gymnastes moeten het altijd afleggen tegen de Oost-Europeanen. Want vooral in Rusland en Wit-Rusland is de ritmische gymnastiek populair, zijn de faciliteiten beter en is er meer geld beschikbaar. Ook in Deventer voerden de medaillewinnaressen van Sydney, de (Wit-)Russinnen Yulia Barsukova, Yulia Raskina en Alina Kabaelva, de boventoon.

Vind je dat de sport in Nederland ondergewaardeerd is?

Van Montfoort: ,,Ja. Als ze er al iets van afweten, gaat het op school vooral van: oh, je doet iets met touwen en ballen of zo. Maar de media besteden ook niet zoveel aandacht aan de sport. Toch doe ik aan topsport. Ik train twintig uur in de week en ga regelmatig voor wedstrijden naar het buitenland.''

Is de achterstand op Oost-Europa ooit in te lopen?

,,Ik ben bang van niet. Er is hier gewoon geen geld. Zij hebben bijvoorbeeld een aparte choreograaf, wij moeten al blij zijn als er geld genoeg voor een trainer is. Door het gebrek aan geld stoppen de meeste gymnastes rond hun 23ste. Want op een gegeven moment moet je toch aan je maatschappelijke carrière gaan denken. Eigenlijk ben ik in het verkeerde land geboren.''

Ga je je kwalificeren voor de Spelen van Athene in 2004?

,,Dat is praktisch onmogelijk met alle concurrentie. Het IOC eist dat je tot de beste acht van de wereld hoort. Maar natuurlijk ga ik het proberen. Volgende week heb ik een internationaal toernooi. Alles staat in het teken van het WK in 2003, want daar kan ik me kwalificeren voor Athene. En als het niet lukt? Wie weet ga ik me opgeven voor het Nationaal Ballet.''