Franck Pourcel (87) zaterdag overleden

De Franse orkestleider Franck Pourcel is zaterdagnacht op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend door zijn arrangementen van populair repertoire, waarin hij grote strijkersgroepen combineerde met jazz- en rock-ritmes. Met zijn grootste hit, een instrumentale versie van Only you, haalde hij in 1959 de Amerikaanse top-tien.

Pourcel had de spelling van zijn voornaam te danken aan de bewondering van zijn vader voor de componist César Franck. Zelf studeerde hij viool aan het conservatorium en trad met diverse jazz-combo's in de voetsporen van Stéphane Grapelli. Begin jaren '50 richtte hij zijn orkest op, dat bekende nummers speelde in easy listening-arrangementen. Van 1956 tot 1972 was hij de dirigent bij de Franse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Eén keer, in 1971, maakte hij ook de muziek voor het Franse lied (Un jardin sur la terre door Serge Lama), maar dat kwam in de eindscore niet ver. Pourcel verkocht miljoenen platen over de hele wereld. ,,Ik ben al twintig jaar het best verkochte Franse exportproduct in de platenindustrie,'' zei hij in 1982.