Fortuinlijke winst van PSV in vervelende topper

PSV-spits Arnold Bruggink leek zich gisteren oprecht te gêneren voor zijn benutte strafschop, waarmee hij in de 79ste minuut de asgrauwe topper tegen Feyenoord besliste. Furieus was de 22-jarige aanvaller geweest, toen hij met collega Kezman de pijnlijke uitschakeling door Anderlecht in de Champions League aanvankelijk vanaf de reservebank moest volgen. Zo al oproer dreigde vanwege de omstreden tactiek van coach Gerets, drukte Bruggink die meteen de kop in door Feyenoord zijn eerste nederlaag te bezorgen.

Met ,,een vreemd gevoel'' analyseerde Bruggink de onverdiende 1-0 zege voor PSV in de wetenschap dat zijn ploeg de kater na het afscheid van de Champions League alleen op papier had verwerkt. ,,Ik sta hier nu als matchwinnaar, terwijl ik ontzettend slecht heb gespeeld'', zei Bruggink. ,,Volgens mij heeft Feyenoordkeeper Dudek in de eerste helft geen bal op doel gehad. We slagen er niet in thuiswedstrijden te domineren, omdat we aanvallend power te kort komen. We misten agressie. Hoewel we Feyenoord nu weer in zicht hebben gekregen, verdienden we de overwinning niet.''

Er zijn gelukkig nog Nederlands voetballers die de waarheid niet verdoezelen.

Bruggink sukkelt al weken met een gekwetste enkel, waardoor hij alleen met pijnstillers kan spelen. Dat maakt zijn optreden woensdag met het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Spanje discutabel. Toch kon Gerets hem gisteren moeilijk opnieuw negeren na zijn knappe invalbeurt tegen Anderlecht. Volgens Bruggink was de controverse met zijn coach, die hem niet fit genoeg achtte, inmiddels uitgesproken. De debutant bij Oranje wenste het conflict met Gerets te relativeren, omdat hij zijn claim op een basisplaats gisteren tegen Feyenoord niet had weten te rechtvaardigen.

De Jong en Rommedahl zaten bij de regerend landskampioen weer op de bank, nadat ze door Anderlecht gewogen en te licht bevonden waren. Met een flauwe glimlach biechtte aanvoerder Van Bommel op dat niemand bij PSV met de vuist op tafel had geslagen, toen coach Gerets zijn curieuze opstelling voor de wedstrijd tegen Anderlecht bekend maakte. Alsof de degradatie naar het UEFA Cup-toernooi alleen aan een ongelukkige tactiek had gelegen. Toch had het wel even gestormd op het trainingscomplex De Herdgang, vertelde Van Bommel. ,,We hebben uiteraard het nodige besproken, maar dat blijft intern'', sprak de gisteren zwak spelende middenvelder, diplomatiek.

Gerets betoogde dat zijn spelers ,,door alle commotie naar elkaar waren toegegroeid''. Dat was aan het spel van PSV tegen Feyenoord niet af te lezen geweest. ,,We hebben de klap van het verlies tegen Anderlecht nog nauwelijks verwerkt'' zei Van Bommel. ,,PSV had zich voor dit seizoen ten doel gesteld de landstitel te prolongeren en zo lang mogelijk mee te doen in de Champions League. Dat laatste doel is nu weggevallen. Het deed pijn te zien welke ploegen Anderlecht nu heeft geloot in de tweede ronde van de Champions League. Terwijl wij tegen Lazio, Real Madrid en Leeds hadden kunnen spelen, moeten we nu in de UEFA Cup tegen PAOK Saloniki. PSV heeft niet alleen prestige verspeeld in Europa. Maar onze uitschakeling kost Nederland ook nog eens kostbare punten in de ranglijst voor de Champions League.''

Desondanks wenste niemand bij PSV de beschuldigende vinger te wijzen naar de trainer. Het sarcasme was tastbaar in het betoog van Gerets toen hij gisteren verklaarde ,,alle commentaren na de nederlaag tegen Anderlecht te hebben gelezen''. Toch riep zijn tactisch inzicht ook in het voor PSV zo cruciale competitieduel met Feyenoord vragen op, want de Belgische trainer blijft maar schuiven met zijn spitsen. Geen wonder dat bij PSV alle automatismen lijken te ontbreken, waardoor de aanvalsopbouw een stroperig karakter krijgt. Vorig seizoen konden Nilis en Van Nistelrooij een slechte dag voor PSV nog moeiteloos camoufleren. Kezman raakt maar niet van hun schaduwen verlost.

De 21-jarige Joegoslaaf bewees in de slotfase van het duel met Feyenoord dat hij het beste tot zijn recht komt in het centrum van de aanval. Hij had al twee keer naar een gele kaart gesolliciteerd door opzichtig in het strafschopgebied te gaan liggen na een vermeende overtreding. Elf minuten voor tijd moest arbiter Temmink na de derde duikeling van Kezman wel een penalty geven. Met een fraaie beweging passeerde Kezman de Feyenoorder De Haan, waarna libero Van Gobbel zijn tackle te laat inzette. Vanaf elf meter tekende Bruggink vervolgens voor de enige geslaagde actie van PSV op een vervelende middag.

Feyenoord riep het onrecht over zichzelf af door in de eerste helft enkele, riante kansen onbenut te laten. De matige schaduwspits Tomasson verscheen al na twaalf minuten alleen voor PSV-doelman Waterreus na een handig overstapje van Van Vossen. Maar de Deense aanvaller van Feyenoord schoot de bal tegen Waterreus op. In de 25ste minuut miste Tomasson op aangeven van Kalou nog eens voor open doel. Coach Van Marwijk liet zich die door wapenfeiten verblinden met zijn conclusie dat Feyenoord in die fase uitstekend had gevoetbald. ,,We hebben het duel al in de eerste helft verloren'', klaagde hij. Maar de grootste verliezers in Eindhoven waren toch de ruim 33.000 toeschouwers, die het bewijs kregen geleverd waarom zowel PSV als Feyenoord naar de tweede divisie van het Europese bekervoetbal is verwezen.

    • Robèrt Misset