Effect Nasdaq blijft op Damrak beperkt

Nadat de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq afgelopen vrijdag op het laagste niveau van het jaar uitkwam, was het afwachten hoe de Nederlandse beurs daarop zou reageren. De technologieaandelen leverden in, maar de schade bleef redelijk binnen de perken.

Niet alleen de technologiefondsen maar ook bedrijven uit de telecomsector moesten inleveren. Zo daalde de koers van KPN met 2,5 procent tot 19,09 procent. Kabelexploitant UPC, dat met Priority Telecom ook actief is op de telefoniemarkt, leverde ruim 4 procent in. Een opvallende stijger onder de telecomfondsen was Versatel, dat zich zonder aanwijsbare reden aan de telecommalaise wist te onttrekken. Het aandeel jojode flink heen en weer, en rond het middaguur noteerde het 4,1 procent hoger op 17,60 euro. ,,Versatel is de afgelopen weken een stuk harder afgestraft dan de andere telecomfondsen. Dit lijkt op een technisch herstel'', verklaarde analist Philip Scholte van Van der Hoop Effectenbank de onverwachte stijging van het aandeel.

Van de technologieaandelen uit de AEX-index was Philips de grootste daler met 3,9 procent, maar de elektronicafabrikant werd op de voet gevolgd door chipmachinefabrikant ASM Lithography en automatiseerder Getronics. ASML daalde 3,2 procent naar 25,98 euro en Getronics verloor 2,5 procent op 12,58 euro.

De telecom- en technologieaandelen trokken, geholpen door een hele rits andere fondsen, de AEX omlaag. Vroeg in de middag noteerde de index 1,1 procent lager op 667,09 punten.

De financiële fondsen duwden de beursbarometer nog wat dieper in de min. ABN Amro en ING, die tezamen ongeveer eenvijfde van de index uitmaken, deden een behoorlijke stap achteruit. ABN Amro daalde ruim 2 procent naar 27 eur, en ING verloor 1,5 procent op 82,72. Aegon en Fortis wisten wel lichte winsten te boeken.

Steun voor de index kwam vanochtend vooral van de cyclische fondsen. DSM klom 0,3 procent naar proncent naar 33,50 euro en Akzo Nobel steeg 0,8 procent naar 52,10 euro. Unilever was de grootste stijger. De zeep- en voedingsmiddelenfabrikant klom 2,2 procent naar 68,50 euro.

Twee lokale fondsen maakten vanochtend hun cijfers over het derde kwartaal bekend. Automatiseerder KSI heeft naar eigen zeggen een ,,zeer moeilijk derde kwartaal'' achter de rug: het resultaat kwam uit op een verlies van 1,9 miljoen gulden, ondanks een buitengewone bate van 1,7 miljoen. De directie gaat het bedrijf herstructureren en wil KSI binnen zes maanden weer winstgevend maken. De beleggers bleken vanochtend nogal sceptisch over die prognose: het aandeel verloor ruim 17 procent van zijn waarde.

Ook het biotechnologische bedrijf Isotis meldde een stijging van het verlies, maar de markt had die tegenvaller kennelijk al aan zien komen. Het aandeel wist zich te handhaven en klom zelfs licht: met 0,7 procent naar 6,95 euro.