Een vorstelijk leven in de gevangenis

Het bed, omgeven door tapijten, staat in een Turkse staatsveiligheidsgevangenis. Op de foto poseert links de zoon van de gevangen bendeleider Nuri Ergin en rechts Nuri's broer Vedat, zelf ook gevangene. Wie de twee jongetjes op de achtergrond zijn, is niet bekend. De foto schokte zelfs de Turken, gewend als ze zijn aan berichten dat gevangenen het voor het zeggen hebben in hun afdeling en mobiele telefoons gebruiken om rellen of gijzelingen in de gevangenis te coördineren. Nuri Ergin had volgens Turkse persberichten de sleutels van de meeste afdelingen, en kon zich vrijelijk bewegen tussen de verschillende blokken.

De foto werd gevonden door de politie, die de gevangenis van de stad Usak in West-Turkije doorzocht na een opstand waarin gevangen aanhangers van Nuri Ergin 28 medegevangenen in gijzeling namen, acht van hen mishandelden en folterden en drie uit gevangenisramen gooiden. In totaal werden bij de opstand vijf gevangenen gedood. Er vielen verscheidene gewonden, ook onder gevangenispersoneel.

Nuri Ergin, die gevangen zit in afwachting van berechting op beschuldiging van ontvoering, mishandeling en afpersing, zegt dat de doden leden waren van een rivaliserende bende die hem wilden vermoorden. Het is bekend dat bendeleden binnen en buiten de gevangenissen oorlog voeren.

Nuri Ergins belangrijkste concurrent, Alaatin Cakici, leidt naar verluidt een soortgelijk leven in een gevangenis in Istanbul. Cakici, die vijf jaar uitzit wegens leiderschap van een gewapende bende, zou een restaurant zijn eten laten verzorgen en het voedsel terugsturen als het hem niet bevalt.

De foto van het bed werd gepubliceerd door de krant Hürriyet; de Milliyet op zijn beurt kwam met een foto waarop Nuri en zijn broer Verdat poseren achter het bureau van de gevangenisdirecteur. De autoriteiten onderzoeken nog of de directeur zelf de foto heeft genomen, aldus de Milliyet. Ze onderzoeken ook nog hoe Nuri's zoon (op de bedfoto) in de gevangenis is gekomen. Hangende het onderzoek werden vrijdag de gevangenisdirecteur en zes employés geschorst. ,,In een ander democratisch land zou de minister van Justitie zijn afgetreden'', schreef de krant Sabah.

Nuri Ergin en zijn broer zijn nu verplaatst naar afzonderlijke gevangenissen. Tot nieuwe gevangenissen in gebruik worden genomen, waarin de gevangenen in plaats van in grote zalen in één- tot driepersoonscellen worden ondergebracht, zullen ze regelmatig worden verplaatst om te verhinderen dat ze opnieuw de macht grijpen. Overigens bestaat er fel verzet tegen de nieuwe gevangenissen. Verwanten zeggen te vrezen dat in kleinere cellen de gedetineerden kwetsbaar zijn voor molestatie door bewakers. (Foto AP)