DNA-identificatie kan voor familie belastend zijn

DNA-onderzoek is onderdeel van de identificatie van de slachtoffers uit de Oostenrijkse skitrein, zeiden de Oostenrijkse autoriteiten meteen na de ramp. De vraag is of dat meteen nodig is, stelt P. Wiersinga, plaatsvervangend hoofd van het Nederlandse Rampen Identificatie Team. ,,De klassieke manier van identificatie is vaak minder belastend voor de familie. Wij proberen altijd eerst het geslacht en andere opvallende lichaamskenmerken vast te stellen, terwijl in landen met een goede tandzorg het gebitsonderzoek ook erg veel aanwijzingen kan leveren. Tijdens het onderzoek nemen we altijd DNA-monsters, voor als de DNA-methode tot slot toch nodig blijkt. Welke methode de beste resultaten geeft is afhankelijk van wat je aantreft. Ik weet niet hoe ernstig verbrand de mensen in die skitrein zijn.''

Na een hevige brand lijkt DNA-onderzoek, dat berust op analyse van fragiel biologisch materiaal, onmogelijk. Maar in de wetenschappelijke forensische literatuur zijn al DNA-identificaties van ernstig verbrande slachtoffers beschreven. Braziliaanse onderzoekers gebruikten DNA van bloedresten uit het hart van vrijwel verkoolde lichamen. Zij konden de slachtoffers identificeren na vergelijking met afgenomen bloed van familieleden van de vermisten.

DNA van een ongeïdentificeerd slachtoffer moet altijd worden vergeleken met DNA van familieleden. ,,Dus we moeten naar ouders en liefst ook broers en zussen om DNA af te nemen. Het gaat maar om mondslijmvlies, maar de afname is toch belastend,'' aldus Wiersinga. ,,Wij gebruiken DNA-onderzoek vooral als we na een explosie losse lichaamsdelen vinden, om te kijken welke bij elkaar horen. Daarvoor is familie niet nodig.'' De kracht van DNA-onderzoek blijkt uit de identificatie van de 202 slachtoffers van een vliegramp in Taiwan in 1998. Daar werd van 685 gevonden menselijke resten het DNA gekarakteriseerd, waardoor alle resten aan de 202 slachtoffers konden worden toegeschreven. Uiteindelijk werden 19 slachtoffers op `klassieke' wijze geïdentificeerd en de 183 anderen door DNA-vergelijking.